NRK Meny
Normal

– Færre trafikkulykker med ungdom foran skjermen

Trygg Trafikk mener at ungdommens bruk av sosiale medier og databruk kan ligge bak nedgangen i antall drepte i trafikken.

Ungdom og trafikkulykker

ULYKKER: Når ungdom er opptatt foran skjermen bidrar det til at statistikken på trafikkulykker går ned, mener Trygg Trafikk.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT/Christian Petersen / NTB SCANPIX/AFP

48 mennesker har mistet livet på norske veier i løpet av de første seks månedene i år. Det er 14 færre enn på samme tidspunkt i fjor.

Møre og Romsdals fylkessekretær i Trygg Trafikk, Erik Hartmann, mener noe av grunnen kan være at ungdom kjører mindre bil.

– Vi i Trygg Trafikk mener det har en sammenheng med tiden de bruker foran skjermen, som for eksempel sosiale medier eller spill.

Ungdom kjører mindre

Trafikken er en av de vanligste dødsårsakene blant ungdom mellom 15 og 24 år, viser undersøkelser. Trafikken dreper oftere enn vold, alkohol og sykdom for ungdom i denne aldersgruppen.

Erik Hartmann

Møre og Romsdals fylkessekretær i Trygg Trafikk, Erik Hartmann.

Foto: Aina Rødal / NRK

– Hvis ungdom kjører mindre bil, så skjer det færre ulykker. Ikke minst om man utsetter bilkjøringen til man blir litt eldre. Det er en effekt av at man sitter stille foran skjermen, sier Hartmann.

– Så det er færre ungdommer ute på veien?

– Det er gjort undersøkelser som tyder på det. Det er klart det bidrar positivt.

– Ungdom har blitt mer skikkelig

Til sammen har 34 menn mistet livet i trafikken i år, mot 53 i fjor. Men antall kvinner som har omkommet, har økt fra ni i fjor til 14 i år.

I perioden 2012–2016 er ungdom overrepresentert i trafikkulykker og gutter utgjør 3/4 av de drepte, skriver Trygg Trafikk på sine nettsider.

– Det vi vet er at ungdom er blitt litt mer skikkelig. De drikker mindre og er sunnere. Det er litt av de inntrykkene vi sitter igjen med når vi snakker med ungdom og ser på de undersøkelsene som gjøres.

– Hvordan tror du dette kommer til å utvikle seg videre?

– Jeg tror det kommer til å bli enda færre trafikkulykker nå når bilene blir enda mer tryggere og fokus på trafikksikkerhet er som aldri før. Folk er opptatt av å velge sikkerhet, så jeg tror det blir en positiv utvikling for både eldre og yngre, sier Hartmann.