Legen: – En av de mest brutale skadene jeg har sett

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Overlegen som tok imot Preben Mikael Dimmen (27) på akuttmottaket i Volda sier han nærmest aldri har sett så brutale skader i sin karriere.

Ulstein rettssaken jogeir nogva

Den såkalte Ulstein-rettssaken er satt til å vare i tre dager t.o.m. onsdag, med mulighet for en ekstra dag dersom det er behov for det.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

På rettens andre dag var det blant annet duket for en svært teknisk gjennomgang av både åstedet, samt den avdødes skader.

Tidligere har de to politibetjentene som kom til Dimna drapsnatten fortalt om sitt møte med den tiltalte 26-åringen. Der kom det blant annet frem at mannen var bekymret og angrende om volden han hadde gjennomført.

Ulstein rettssaken inger marie sperre og jogeir nogva
Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Det kom også frem at Dimmen var særs ille tilredt, etter å ha blitt slått flere ganger med en flaske.

– Reagerte på skadene

Overlege Olav Skjærpe Brattli har vært traumeleder på tre forskjellige akuttmottak de siste ti årene, og var på vakt ved sykehuset i Volda da ambulansen fraktet Dimmen til mottaket den skjebnesvangre kvelden.

Han sier at det er en av de verste skadene han har sett hos en pasient i sin karriere som traumeleder.

– Da han kom inn, reagerte jeg på hvor brutale skadene var. Det er en av de verste skadene jeg har sett i de ti årene jeg har behandlet traumepasienter, sier Brattli når dommer Kirsti Høegh Bjørneset spør ham om hans personlige tanker den kvelden.

– Brutalitet kan få betydning

Ulstein rettssaken forsvarer Torgeir Hovland Langva

Tiltaltes forsvarer, Torgeir Hovland Langva, sier graden av brutalitet har betydning for saken.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Etter at rettens andre dag er hevet, sier aktor Jogeir Nogva til NRK at graden av skadeverket har betydning for straffeutmålingen.

– Dette med graden av brutalitet er noe man merker seg, som kan få betydning for straffeutmålingsmomentet. Slik er det i alle saker, sier Nogva.

Tiltalen mot 26-åringen var først satt til legemsbeskadigelse med døden til følge, men denne ble etter hvert endret til forsettlig drap.

Dette er en tiltalte med langt strengere strafferamme.

Tiltaltes forsvarer, Torgeir Hovland Langva, sier graden av brutalitet vil kunne påvirke hvorvidt dommen vil konkludere med forsettlig drap eller legemsbeskadigelse.