– Mange føler seg lurt

Kommunestyret i Nesset må nå vurdere om de skal ta en omkamp etter at 348 innbyggere krever ny folkeavstemning om kommunesammenslåingen med Molde og Misund.

Edgar Solbak

AKSJON: En underskriftsaksjon er levert til kommunestyret i Nesset, der 348 innbyggere krever en ny avstemning i kommunesammenslåingen med Molde og Misund. Talsmann Edgar Solbak mener det burde bli en ny omkamp.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Det er et veldig sterkt engasjement i kommunen og de føler at de ikke blir hørt, sier talsmann for underskriftsaksjonen Edgar Solbak.

I en kommune på nesten 3000 innbyggere, har nå 348 skrevet under på en underskriftsaksjon mot kommunesammenslåing med Molde og Misund.

– Engasjementet er at de føler at de ikke kommer videre. De har ikke noen metoder å gå frem på. Da er det et veldig sterkt engasjement for å få en ny behandling. Det er en veldig to-deling av kommunen, sier Solbak.

Vil ha omkamp

Storkommunen Molde med alle kommunene på Romsdalshalvøya er et dødt alternativ. I sommer vedtok Nesset kommunestyre å slå seg sammen med Misund og Molde. I følge Solbak er det mange som føler seg lurt.

– Folk føler seg lurt på grunn av mistolking av stemmeresultatet. En vil at det skal være rettferdig i forhold til det som er folkeviljen. Det var ikke en stemme for Molde, det var en stemme for Molde med omland.

– Er det rett og slett en omkamp dere vil ha?

– Ja, for når man ser på det resultatet som har blitt, så er det kanskje på tide at i en så viktig sak at politikerne tar et lite steg tilbake for å vurdere situasjonen sånn som den er nå, og virkelig gå gjennom det her vi ønsket og er det her det beste resultatet, sier Solbak.

– Man må trekke pusten

Med 12 mot ni stemmer ble sammenslåingen vedtatt, men Solbak reagerer på at det i vedtaket var snakk om å slå seg sammen med flere, enn bare Molde og Misund.

– I det kommunestyrevedtaket var det et krav om at det skulle være Molde og tre kommuner i tillegg til Nesset. Grunnlaget for det vedtaket er feil. Her må man trekke pusten igjen og prøve å gjøre det riktig, så har en kanskje en samlet kommune med seg.

Arbeidet med å skape en ny kommune om Molde, Misund og Nesset er i startgropa, straks Stortinget har velsignet en ny kommunestruktur.

– At vi må snakke med nabokommunen i dag for lage en bedre region for tjenestene der vi skal bo, da kan ikke vi sitte og prate med Molde og Misund, når Gjemnes, Sunndalen og Tingvoll blir satt på sidelinjen. Det gagner ikke lokalsamfunnet, sier Solbak.