Hopp til innhold

– Man kan ikke stole på legen

Med bare noen måneders mellomrom har to norske langrennsløpere testet positivt for doping. Som idrettsutøver har du bare deg selv å stole på, mener europamester i styrkeløft.

Stian Walgermo

STYRKELØFT: Stian Walgermo har vunnet NM-gull åtte ganger, er nordisk mester og europamester. I sin idrett har det skjedd flere ganger at en lege har skrevet ut medisiner som står på dopinglisten.

Foto: Stian Jensen

Triatlonutøver Allan Hovda skrev i en kommentar til NRK at Therese Johaug er selv skyldig for at hun testet positivt på det ulovlige stoffet clostebol.

Den påstanden er styrkeløftutøver Stian Walgermo enig i.

– Det hjelper ikke å si at du stolte på legen din, for du har signert på en kontrakt der det står at du selv er ansvarlig for alt du putter i kroppen. Slik er regelverket.

– Man må være 100% sikker

Walgermo er Norgesmester, nordisk mester og europamester i styrkeløft. 28-åringen fra Sjøholt i Møre og Romsdal, ble tildelt kongepokalen tidligere i år, og løfter blant annet 390 kg i knebøy.

Hva Walgermo putter i kroppen, tar han alt ansvar for.

Dopingkontroll

Stian Walgermo legger ut bilder av sine egne dopingkontroller på Facebook. Han tar alt ansvar for det han velger å putte i kroppen.

Foto: Stian Walgermo / PRIVAT

– Om jeg skal ha noen medikamenter i kroppen, må jeg være 100% sikker på at jeg ikke får i meg noe som ikke er godkjent. Våre dopingregler og kontroller er akkurat det samme som med andre idretter, men vi har ikke en egen landslagslege. Vi bruker fastlegen.

Walgermo forteller at det har skjedd episoder hvor en fastlege har gitt bekjente medikamenter, som uttøverne selv finner ut står på dopinglisten.

– Jeg tar aldri medisiner om jeg er i tvil på hva de inneholder. Den sjansen tar jeg ikke.

Mener egen kontroll er enkel å utføre

Etter at Johaug testet positiv på dopingprøve, kom det frem at pakningsvedlegget til salven er dopingmerket.

Stian Walgermo

I mai vant Stian Walgermo sitt åttende NM-gull, og fikk dermed tildelt kongepokal. Om fire uker reiser han til USA for å delta i VM.

Foto: Per Gunnar Roalkvam

– Det er selvfølgelig forståelig det som har skjedd, men uansett så kan hun ikke skylde på noen andre enn seg selv. Hun kunne ha sjekket medikamentet selv.

Antidoping Norge har et legemiddelsøk på sine nettsider, noe som gjør det enkelt for idrettsuttøvere om de skal være usikre.

– Er vi usikker, så står det også i kontrakten vår at vi skal rådføre oss med Antidoping Norge og forbundet vårt. Det skal vi uansett gjøre om vi skal ha en ny medisin, sier Walgermo.

– Norge har gode holdninger

I en meningsmåling gjort av Norstat for NRK, kom det frem at nesten hver fjerde nordmann tror at norske langrennsløpere doper seg.

Walgermo mener at innenfor styrkeløftidretten i Norge er det veldig gode holdninger, når det kommer til bruk av dopingmidler, mener Walgermo.

– I styrkeløftidretten har vi ikke hatt noen positive prøver på toppnivå siden tidlig 90-tallet. I utlandet så er det litt dårligere med testing. De nasjonale antidopingbyråene i Øst-Europa er ikke like på hugget som i for eksempel Norge.