Helse Midt-Norge om nytt fellessykehus: – Selvfølgelig er man bekymret for økonomien

Adm. dir. Trond Michael Andersen i Helse Midt-Norge legger ikke skjul på at den anstrengte økonomien i Helse Møre og Romsdal er en utfordring i planleggingsfasen av det nye fellessykehuset.

Helse Midt-Norge - styreleder og adm. dir.

Styreleder Marthe Styve Holte og adm. dir. Trond Michael Andersen i Helse Midt-Norge under dagens møte i rådhuset i Molde. Med ryggen til - adm. dir. Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Onsdag var styrene i det lokale og regionale helseforetaket på befaring til de seks aktuelle sykehustomtene der det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal kan ligge.

Etter besøkene i Kristiansund og Gjemnes gikk turen videre til Molde.

Helse midt norge

Helsetoppene ble ønsket velkommen av Gjemnes-ordfører Odd Steinar Bjerkeset da de ankom Batnfjordsøra ved lunsjtider onsdag.

Der fikk helsetoppene høre ordfører Torgeir Dahl, samt representanter fra Høgskolen og næringsforumet legge frem sine argumenter for hvorfor de mener sykehuset bør ligge nær rosenes by.

– Det å lese rapporter er én ting, men det å treffe folk og høre meningene deres er kjempeviktig. Det gir et helt annet inntrykk, sier adm. dir. Trond Michael Andersen i Helse Midt-Norge ved dagens slutt.

Stramme innsparinger

Det er likevel flere skjær i sjøen som må forseres før det nye sykehuset til fire milliarder kroner kan stå ferdig i 2021.

Et av stridspunktene er den anstrengte økonomien i det lokale helseforetaket. Helse Møre og Romsdal må spare inn 335 millioner kroner de neste seks årene, og i år ligger foretaket an til å få et underskudd på 80 millioner kroner.

Sykehus Nordmøre og romsdal

Hvor skal det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal ligge? Blir det et av Gjemnes-alternativene Høgset eller Astad? Kanskje det blir Storbakken på Frei? Eller blir det på en av Molde-tomtene? 18. desember skal Helse Midt-Norge ta avgjørelsen.

Foto: Montasje / Kilde: Norconsult

Direktøren innrømmer at det er en utfordring.

– Det er klart at når man skal bygge nytt, så er økonomien en viktig faktor. Likevel er dette prosjektet tross alt noen år frem i tid, og vi har stor tro på at vi gjennom de neste årene skal evne å få økonomien bærekraftig, slik at vi skal bygge et godt og moderne sykehus.

– Så du er ikke bekymret?

– Selvfølgelig er man bekymret, men jeg har tro på at vi og ledelsen evner å få dette til, og at de ansatte vil bidra, sier Andersen.

Han understreker at dette prosjektet ikke bare handler om nytt sykehus, men om å løfte totaltilbudet for hele fylket - også Sunnmøre og Ålesund.

– Jeg er overbevist om at de som bor i norddelen av fylket vil få et veldig mye bedre tilbud enn i dag, med ny infrastruktur og kommunehelsetjeneste.

(Saken fortsetter under bildet)

Molde rådhus torgeir dahl

Styret i Helse Midt-Norge fikk høre Torgeir Dahl & co argumentere hardt for at det nye fellessykehuset bør ligge i Molde.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Hvilken tomt?

Ved onsdagens ende, tok helsetoppene bussen videre til Ålesund, fylt med inntrykk og argumenter fra sentrale personer i de tre kommunene.

Men hvor mye har disse besøkene påvirket styret? Blir avgjørelsen om sykehusplassering påvirket av hvem som er flinkest til å legge frem de beste argumentene?

– Nei, det skal en ikke frykte. Vi skjønner jo det sterke engasjementet, men samtidig har vi et bredt beslutningsgrunnlag som skal vurderes, sier styreleder Marthe Styve Holte i det regionale helseforetaket.

Fortsatt helt åpent

Akuttsykehus Storbakken

Slik kan det nye akuttsykehuset bli seende ut. Skisse laget av Norconsult.

Foto: Norconsult

På spørsmål om de faktisk har fått nye inntrykk, eller om hun tror de fleste styremedlemmene har gjort opp sin mening om hvor sykehuset bør ligge, svarer hun hemmelighetsfullt.

– Det kan jeg ikke uttale meg om. Jeg har i hvert fall ikke bestemt meg, men beslutningsgrunnlaget begynner å bli ganske komplett, sier hun.

Direktør Andersen er i alle fall klar på at tomtevalget er helt åpent - enn så lenge.

– Det er ikke noe alternativ som løfter seg veldig langt frem som det absolutt beste. Det fins jevne og gode argumenter for alle tre hovedplasseringene, og det er en utfordring, sier han.

Torsdag skal Helse Midt-Norge gjennomføre et styremøte på Hotel Waterfront i Ålesund sentrum. NRK er til stede og følger møtet, og det kan du lese om på våre nettsider.

Se reportasjen om helsetoppene:

Created by InfoDispatcher

Flere nyheter: www.nrk.no/mr