Hopp til innhold

– Man blir aldri noe stort som kvinnelig fotballspiller

Det er ikke så lett å beholde jenter som starter med fotball, de slutter tidlig. Sunnmøre fotballkrets tror det kan være fordi guttene er mer ambisiøse enn jentene. Jentene selv mener at fotballen fører ingen vei.

F.v.: Thea Elise Krogset 15, Ingrid Nord 15, Rebekka Landre Heen 14, Malene Grøvdal Midtun 15.

F.v.: Thea Elise Krogset (15), Ingrid Nord (15), Rebekka Landre Heen (14) og Malene Grøvdal Midtun (15) går på skole på Åndalsnes. To av dem sluttet med fotball, mens de to andre holder fortsatt på. Enn så lenge.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Guttefotball er så mye større enn jentefotball. Man blir liksom aldri noe stort. Og i tillegg var jeg lei, sier 15-åringen Ingrid Nord.

Hun syns de hadde for mange treninger og kamper i forhold til cuper, og bestemte seg for å legge opp i midten av tenårene.

F.v.: Thea Elise Krogset 15, Ingrid Nord 15, Rebekka Landre Heen 14, Malene Grøvdal Midtun 15.

Jentene føler at det er vanskelig å komme noen vei som kvinnelig fotballspiller.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Den tidligere lagvenninna, Thea Elise Krogset, slutta også med fotballen fordi det ble travelt. Jentene fra Åndalsnes syns det er synd at færre jenter spiller fotball, men de tror grunnen er at mange velger å prioritere skolearbeid fremfor å spille ball.

– Det tar mye tid, og jentefotball er mindre prioritert en guttefotball. Mange jenter tenker nok at det er forgjeves.

– Guttene mer ambisiøse

Bjørn Oskar Haukeberg i Sunnmøre fotballkrets mener at den største utfordringen er å få jentene til å ta steget over i seniorklassene, og at guttene ofte er mer ambisiøse innenfor fotballen enn det jentene er.

Utfordringene i jente- og kvinnefotballen er veldig store rundt om i hele landet.

Bjørn Oskar Haukeberg

Bjørn Oskar Haukeberg i Sunnmøre fotballkrets tror mange jenter faller fra fordi det kan være truende å gå over til seniorklassen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Gutter har gjerne et mål om å spille på A-laget når den tid kommer.

Han tror at mange tenåringer føler at de som spiller i seniorklassene er så mye eldre enn dem, men det stemmer ikke, mener Haukeberg.

– Vi har ikke fasiten på hvordan vi skal få jentene til å bli, men mange 15- og 16-åringer syns det er en stor overgang til seniorfotballen.

Noen få slipper ikke ballen

Men det er ikke alle som legger opp som tenåring. Rebekka Landre Heen (14) og Malene Grøvdal Midtun (15) velger å fortsette fordi fotball er sosialt.

– Fotball er artig og sosialt, men også en måte å holde seg i form på, forteller Landre Heen.

Grøvdal Midtun har mange venner som fortsatt løper etter ballen, og vil ikke gi seg. Hun vil i alle fall holde på så lenge det er morsomt.

Sårbare «jentemiljø»

Ifølge fotball.no slutter altfor mange jenter med fotball for tidlig. Andelen "voksne" kvinner som spiller fotball blir stadig mindre, og utfordringen med å få mange varige og gode utviklingsmiljø er fortsatt veldig stor.

Jentemiljøene skal også være veldig sårbare. Hvis bare en eller to slutter, så kan hele laget ryke.

Vil legge til rette for jenter

F.v.: Thea Elise Krogset 15, Ingrid Nord 15, Rebekka Landre Heen 14, Malene Grøvdal Midtun 15.

Jentene spiller fotball i skolegården på Åndalsnes.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Dame- og jentefotballen har gjennomført et godt år på Sunnmøre. Topplaget Fortuna har gjort det bra, det samme har både Hødd og Volda.

– Mange av dem som begynner med jentefotball tenker ofte ikke langsiktig. Klubbene er heller ikke flinke nok til å legge til rette for et helhetlig tilbud fra start til slutt, som gjerne kan være i 30-åra.

Jentene fra Åndalsnes mener at det på satses mer på jentefotball. Mange jenter mister interessen fordi de føler at de ikke er gode nok, eller at de ikke kommer noen vei.

– Det er enkelt å bli lei av fotball. Jeg slutter hver vår, men starter på igjen til høsten. Det er den eneste sommeraktiviteten vi kan være med på her, forteller Nord.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL