NRK Meny
Normal

– Må ta ansvar for seg selv og sitt eget liv

Flere unge finner seg ikke arbeid etter ferdig utdanning. Rullestolbruker Hege Botnen var en av dem. Nå jobber hun fulltid på NAV.

Hege Botten

VILLE ARBEIDE: For Hege Botnen var det aldri et spørsmål om hun skulle ut i jobb. Hun jobber nå fulltid for å få andre ut i arbeidslivet.

Foto: Anne-Mari Flatset

Arbeidsledigheten i Møre og Romsdal har økt det siste året, men de to siste månedene har den gått litt ned.

Etter å ha studert i tre år for å bli sosionom, befant Hege Botnen seg i samme situasjon som mange andre nyutdannede.

– Når jeg skulle ut i arbeidslivet følte jeg at jeg sto ganske svakt. Jeg hadde bare hatt sommerjobber og ingen jobberfaring. Jeg sitter også i rullestol.

Ingenting er gratis

Botnen oppsøkte NAV og fikk bistand. Gjennom en bekjent fikk hun en praksisplass. Dette ga henne den erfaringen og referansen hun trengte.

Så ble hun fulltidsansatt på NAV-kontoret i Kristiansund.

Hege Botten

NAV: Hege Botnen vil nå hjelpe arbeidsledige med å finne det de er god på, om en har nedsatt funksjonsevne eller ikke.

Foto: Anne-Mari Flatset

– Dette var avjørende for at jeg skulle komme meg ut i arbeidslivet. Til syvende og sist må en ta de sjansene en får. Ingenting som kommer gratis.

Selv om Botnen er avhengig av rullestol, var det aldri et spørsmål om å ikke få seg en fulltidsjobb.

– Det var ikke noen avgjørelse som ble tatt. I det miljøet jeg har vokst opp i har det aldri vært noen spørsmål om jeg skal ut i jobb. Folk tar utdanning og får seg jobb etterpå.

Vet hvordan det føles

Botnen vet hvordan det er å sitte på andre siden av bordet i et NAV-kontor.

– Jeg jobber med de som er i den situasjonen jeg selv var i. Selv om det kan se ut som jeg har store utfordringer i jobb, så er ikke det tilfellet. De med mindre synlig funksjonshemming kan ha større problemer enn det jeg har.

Botnen vil få flere med nedsatt funksjonsevne i arbeid, men da kreves det også fra arbeidsgivere.

– Det er viktig at arbeidslivet er villig til å ta imot forskjellige mennesker. Det er et utfordrende arbeidsmarked for alle. De som har en funksjonshemming eller noe de sliter med i forhold til arbeidslivet, konkurrerer om de samme jobbene med de som ikke sliter.