En gammel sko kan fortelle mer enn tusen ord. Gransking av skoene til norske vikinger viser at de også var opptatt av skomoter.
Les også:
– Det er historien vår
Det forteller ålesunderen Øyvind Yndestad som skriver masteroppgave om vikingsko.
– Forhåpentligvis kan jeg kaste lys over rollen skomakeren og håndverkeren som er bak. Det er det jeg håper på å finne svar på. Det er jo historien vår, sier Yndestad.
På Bryggens Museum i Bergen får man et innblikk i hvordan folk levde for mange hundre år siden. Her er det samplet arkeologiske materiale fra mellomalderen på Vestlandet. Blant annet forteller gamle sko sin egen historie.
– Det jeg konkret skal gjøre er å være nede i et magasin der alle lærmateriale er lagret. Så kommer jeg til å ta ut sko og se på hvordan det er konstruert, tegne de og analysere det, forteller masterstudent Yndestad.
– Hvordan opplever folk det når du forteller hva du skal skrive masteroppgave om?
– Det blir veldig spesielt og veldig snevert, men likevel gir det et innblikk i hvordan det var på den tida.
Se HELE saken her:
Lager egne vikingsko
En kommende arkeolog skal ikke bare studere gamle sko, han lager like godt nye. Ut av en stor gjennomsiktig plastboks drar Yndestad frem lær og redskapene han trenger for å lage sko slik de gjorde.
For han vet at skomakerhåndverket til vikingene har stått seg godt i mange hundre år.
– Det eneste som forandrer seg fra vikingtiden og framover var utsende. Teknikken den var etablert allerede da.
Les også:
Vikinger og mote
Men moten han forandret seg også for tusen år siden. Var du rik, skulle folk sannelig se det.
– Du kunne vise rang ved å ha fine sko. Hvis vi ser på det arkeologiske materiale så ser vi at i løpet av en periode på ti år var det fem ulike skotyper. Og det er en utvikling, en moteutvikling, det er ikke for å gjøre skoen bedre, forklarer Yndestad.
Moten forandret seg også for tusen år siden. Her er et par gamle vikingsko.
Foto: Frode Berg / NRKLang snabel
Arkeologistudenten kan fortelle om et annet særpreg ved vikingskoen – de hadde snabel.
– Desto lenger snabel du hadde, desto rikere var du.
De samme typene sko er funnet flere steder i Europa, for eksempel i Tyskland og Polen. Slik var skoene også et tegn på den kontakte som vikingene hadde med omverdenen, både i øst og vest.
– Når skoene endret seg i de andre landene, så endret han seg også her hjemme, sier Yndestad.
Hvis du vil vite mer om motegalskap blant vikingene og andre vaner eller uvaner, må du bare godta at en sko, på samme måte som et bilde, forteller mer enn tusen ord.