– KrF bør søke et tettest mulig samarbeid med regjeringen

KrF-ordføreren i Giske, Harry Valderhaug, advarer partiet mot å gå i opposisjon etter valget.

Harry Valderhaug

KrF har mistet velgere fordi partiet har vært utydelig i regjeringsspørsmålet, mener ordføreren i Giske, Harry Valderhaug.

Foto: Trond Vestre / NRK

Årets stortingsvalg ble en nedtur for KrF som så vidt berget stortingsmandatet i Møre og Romsdal der partiet historisk sett har stått sterkt.

For fire år siden inngikk KrF en samarbeidsavtale med Høyre-Frp regjeringen, men det har vært et konfliktfylt forhold mellom KrF og Frp

I årets valgkamp ville KrF skifte ut regjeringa med et blågrønt alternativ uten Frp.

– KrF har vært for utydelig

Valderhaug som er den eneste KrF-ordføreren i Møre og Romsdal, tror partiet tapte velgere på dette budskapet og mener det vil være en tabbe å snu ryggen til regjeringa

– KrF bør søke et tettest mulig samarbeid med regjeringen. Det vi ser nå er at KrF har fått svi for at de var utydelig i valgkampen. Jeg tror partiet har mistet en god del stemmer på grunn av det, og vi må vinne disse tilbake gjennom å opptre ansvarlig, sier Harry Valderhaug som ikke er fremmed for å inngå en ny samarbeidsavtale.

KrF sin nyvalgte stortingsrepresentant i Møre og Romsdal, Steinar Reiten, ville ikke kommentere dette spørsmålet før møtet i stortingsgruppa klokka 13 onsdag.

– KrF bør gå i opposisjon

Tore Johan Øvstebø

KrF sin fylkesleder i Møre og Romsdal, Tore Johan Øvstebø, mener partiet bør gå i opposisjon.

Foto: Tore Johan Øvstebø / NRK

Men det er delte meninger i KrF om hvordan de bør forholde seg til Høyre-Frp regjeringen. Fylkeslederen i Møre og Romsdal, Tore Johan Øvstebø, mener partiet må gå i opposisjon.

– Jeg mener vi nå må gjøre det vi har sagt i valgkampen, nemlig å gå i opposisjon og ikke inngå en samarbeidsavtale. Det er dette som er mest troverdig og så får vi søke et konstruktivt samarbeid fra sak til sak for å få gjennomslag for vår politikk, sier Tore Johan Øvstebø.

Utfordringer

Øvstebø sier han ser at det kan skape utfordringer å ikke han en avtale som sikrer gjennomslag i viktige saker for KrF. Blant annet blir det nå spekulert i om regjeringen vil gå til Arbeiderpartiet for å få flertall for konsekvensutredning av oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Men Øvstebø mener KrF må stå ved det partiet har lovet i valgkampen, men å felle regjeringen sitter langt inne, sier han.

– Det må i så fall skje på en sak som er avgjørende for KrF.

Heller ikke fylkespolitiker og varaordfører i Haram, Randi Frisvoll, ønsker et samarbeid med Fremskrittspartiet. Øvstebø og Frisvoll får også støtte av Henning Holsvik i KrFU.

– Mitt råd til partiledelsen er at de står fast på det vi har sagt gjennom hele valgkampen, nemlig at vi ønsker en Høyre-sentrum regjering uten Frp, sier Holsvik.

– Vi kan bli lurt inn i dødens posisjon

Harry Valderhaug

KrF-ordføreren i Giske, Harry Valderhaug, i samtale med fylkesleder Tore Johan Øvstebø. De to er uenige i hvordan KrF skal forholde seg til regjeringen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men KrF-ordføreren i Giske, Harry Valderhaug, frykter en situasjon der KrF som opposisjonsparti ender opp med å kjøre slalåm i Stortinget. Han tror det vil straffe seg.

– Da tror jeg vi fort kan bli lurt inn i dødens posisjon, og det kan ta knekken på KrF, tror jeg.

Stortingsrepresentanter i Møre og Romsdal

RESULTAT100 % opptaltOppdatert 06.10.2017, kl. 13:04
 1. Helge Orten
  53 år, Høyre
 2. Sylvi ListhaugNY
  41 år, Fremskrittspartiet
 3. Else-May Botten
  46 år, Arbeiderpartiet
 4. Jenny Klinge
  44 år, Senterpartiet
 5. Marianne SynnesNY
  49 år, Høyre
 6. Jon Georg DaleNY
  35 år, Fremskrittspartiet
 7. Fredric Holen Bjørdal
  29 år, Arbeiderpartiet
 8. Vetle Wang SoleimNY
  24 år, Høyre
 9. Utjevningsmandat
  Steinar ReitenNY
  56 år, Kristelig Folkeparti