– KrF bør åpne døren for Arbeiderpartiet i 2017

Den nye lederen i Møre og Romsdal KrF, Tore Johan Øvstebø, mener partiet også bør åpne for regjeringsforhandlinger med Arbeiderpartiet i 2017.

Tore Johan Øvstebø

Fylkesleder i KrF, Tore Johan Øvstebø (i midten) vil forhandle begge veger i 2017.

Foto: Trond Vestre / NRK

Etter stortingsvalget i 2013 sa KrF nei til å sitte i regjering med Høgre og KrF, men sa ja til å bli et samarbeidsparti i Stortinget.

Nå må KrF etablere seg som et kristendemokratisk parti i sentrum, sier Øvstebø. Han mener partiet har mistet noe av profilen.

Politisk profil

– Ja, jeg tror kanskje at en del av det som vi er blitt assosiert med i regjeringssammenheng, og som FrP har stått for, er blitt vanskelig for oss, for eksempel i flyktningepolitikken og de nye forslagene som har kommet nå om midlertidig opphold for barn. Det er ikke KrF-politikk, og det kommer vi aldri til å kunne stå for, og når vi blir assosiert med dette så svekker det oss som sentrumspartiet, sier Tore Johan Øvstebø.

De borgerlige partilederne i pressekonferanse

De borgerlige partilederne samlet til pressekonferanse under forhandlingene i 2013.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Etter stortingsvalget i 2013 måtte Ap, SV og Senterpartiet forlate regjeringskontorene etter åtte år ved makten. KrF og Venstre hadde før valget gjort det klart at de ville ha et regjeringsskifte, og valget førte til et borgerlig flertall på Stortinget. Høyre og Frp dannet regjering mens KrF - sammen med Venstre - valgte å samarbeid gjennom Stortinget.

– Vi må forhandle begge veger

Men i 2017 er ikke dette vegvalget opplagt lenger, mener den nye lederen i Møre og Romsdal KrF.

– Som sentrumsparti må vi være villige til å forhandle både til høyre og til venstre, sier Tore Johan Øvstebø

– Så du åpner da for et mulig regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet etter valget i 2017?

Aurdal Øvstebø

I Ålesund samarbeider Ap og KrF. Her er Eva Vinje Aurdal (Ap) og Tore Johan Øvstebø (KrF) etter at de to partiene var blitt enige.

Foto: Terje Reite / NRK

– Ja, dersom vi får en politisk plattform som er god for KrF, og som vil gi en god sentrumspolitikk så mener jeg at det er akspetabelt. Vi må holde på vår sentrumsprofil, men være villige til å forhandle begge veger, sier Øvstebø.

– Personlig har jeg alltid betraktet KrF som et borgerlig sentrumsparti, men i praktisk politikk viser det seg at vi også har mange felles saker med Arbeiderpartiet. Og politikk er alltid praktisk, og bør også være det.

– Bør søke regjeringsmakt

I 2013 sa KrF nei til å sitte i regjering, og valgte heller å søke innflytelse gjennom samarbeid med regjeringa i Stortinget. Men - uavhengig av hvilken retning KrF velger - bør partiet denne gang søke regjeringsmakt, mener Tore Johan Øvstebø.

– Jeg synes det. Å være et samarbeidsparti er en vanskelig rolle. Avtalen med regjeringa var veldig god, og jeg vil ikke si at det har vært et mislykket prosjekt. Men som prinsipp så mener jeg det er bedre å enten gå inn og stå for det eller å holde seg utenfor og står for det, sier Tore Johan Øvstebø.