NRK Meny
Normal

– Katastrofalt hvis Bioforsk blir nedlagt

Stortingsrepresentant Pål Farstad (V) frykter for forskningen rundt økologisk matproduksjon dersom Norges ledende forskningsinstitutt på området blir lagt ned.

Bioforsk Tingvoll

37 personer med høyere utdanning jobber på Bioforsk Økologisk i Tingvoll. 16 av disse har doktorgrad, mens én er professor.

Foto: Roar Halten / NRK

Onsdag meldte TK.no at Bioforsk Økologisk på Tingvoll kan bli nedlagt, etter at styret foreslo å si opp avtalen med NORSØK og trekke seg ut av kommunen.

Bioforsk er et forskningsinstitutt med spisskompetanse på et høyt internasjonalt nivå innen landbruk, matproduksjon, plantehelse, miljø og ressursforvaltning.

Selve anlegget på Tingvoll jobber med økologisk matproduksjon, og har 37 personer med høyere utdanning i stallen. 16 av disse har doktorgrad, mens én er professor.

Nå sier stortingsrepresentant Pål Farstad (V) til NRK at det vil være en katastrofe hvis Bioforsk blir lagt ned.

– Ja, det vil være intet mindre enn katastrofalt. Miljøet på Tingvoll bærer hele den nasjonale forskningen knyttet til økologisk landbruk, derfor er det helt nødvendig å bevare Bioforsk hvis vi skal nå de økologiske målene som Stortinget har satt for 2020, sier Farstad.

Vil ha politisk løsning

Pål Farstad

Stortingsrepresentanten sier miljøet på Tingvoll er så sterkt, at det vil være nærmest umulig å «holde trøkket oppe» et annet sted dersom anlegget blir flyttet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Stortingsrepresentanten sier miljøet på Tingvoll er så sterkt, at det vil være nærmest umulig å «holde trøkket oppe» et annet sted dersom anlegget blir flyttet.

Han varsler politisk engasjement for å hindre at Bioforsk blir nedlagt på Nordmøre.

– Akkurat nå har vi en dialog som tilsier at det bør være mulig å berge Bioforsk. Det er lagt frem en innstilling som styret skal behandle, og det kan bli mulig å løse dette politisk, sier Farstad.

– Helt uakseptabelt

SVs landbrukspolitiske talsperson, Karin Andersen slutter seg også til motstanderne av Bioforsk-nedlegging. Hun mener det er helt uaktuelt å akseptere at institusjonen på Tingvoll forsvinner.

– Dette er noe av det viktigste vi kan drive med for framtidas matproduksjon, og dette fagmiljøet er godt hvis de bare får støtte og trygghet til å utvikle seg videre, sier Andersen.

Karin Andersen

SVs landbrukspolitiske talsperson, Karin Andersen, varsler at SV om nødvendig vil ta saken opp i Stortinget for å hindre nedlegging.

Foto: Stig Weston / SV

Hun varsler at SV om nødvendig vil ta saken opp i Stortinget for å hindre nedlegging.

– Og da forutsetter jeg at både Venstre og KRF støtter opprettholdelse. Uten dem tro jeg ikke Regjeringen har flertall for å legge ned eller flytte, sier hun.

Bekymret lokalmiljø

Også lokalmiljøet frykter nedlegging av forskningsinstituttet. Tingvoll-ordfører Peder Hanem Aasprang (Sp) sa følgende da det onsdag ble kjent at Bioforsk kunne bli lagt ned:

– Det er som fryktet på forhånd, og meget dårlig nytt for oss. Bioforsk Økologisk er en hjørnesteinsbedrift i Tingvoll, og en nedleggelse vil ha store konsekvenser for Tingvoll som kommune.

Styret for Bioforsk skal behandle saken 10. mars. Deretter skal interimsstyret i det sammenslåtte selskapet skal avgjøre saken 23. mars. Til slutt skal landbruksminister Sylvi Listhaug godkjenne omleggingen.