NRK Meny
Normal

– Tyver ødelegger biler for enorme verdier

Verdier for mange hundre tusen kroner er ødelagt i tyveriraid mot biler på Sunnmøre. Hvert enkelt innbrudd representerer verdier på opp mot femti tusen kroner.

Tyveri navigasjon

Her er navigasjonsutstyr fjernet fra en av Nardo bils biler natt til mandag.

Foto: Nardo Bil

I går tok tyver seg inn i flere biler ved Nardo bil i Fremmerholen i Ålesund. Der ble det stjålet navigasjonsutstyr fra fire biler. Tyveriene skjedde mellom klokka 4.00 og 5.00 natt til mandag.

– Tyvene går etter en helt spesiell type kostbare navigasjonssystemer, sier daglig leder inge Bjermeland hos Nardo bil til NRK.

Tyveri navigasjonsutstyr

Tyvene kommer inn i bilene ved å knuse bilrutene.

Foto: Nardo bil

Knuser ruter og ødelegger inventar

Og tyvene går hardhendt frem. Ofte blir bilruter knust og deler av inventaret skades når tyvene fjerner utstyret de er på jakt etter.

Det er ikke alltid det er navigasjonsutstyret som representerer de største verdiene. Problemet er ofte omfanget av skadene, sier Bjermeland.

Natt til mandag var det også kraftig regn i området, noe som førte til omfattende vannskader på bilene som ble utsatt for herjingene.

Det er ikke bare Nardo bil som er utsatt for denne typen tyveri og hærverk. Også en bileier i Ålesund sentrum har meldt fra om tyveri av samme type utstyr natt til mandag. Natt til tirsdag er mer navigasjonsutstyr stjålet fra en bilforhandler. Denne gang i Ørsta.

Tyveri navigasjonsutstyr

Området er videoovervåket. Men det ser ut til å hjelpe lite.

Foto: Nardo bil

Ser sakene i sammenheng

Politiet har vært på alle stedene og foretatt åstedsundersøkelser og ser sakene i sammenheng.

– Vi ser fra tid til tid slike raid, og det er naturlig å se disse sakene i sammenheng. Det er samme fremgangsmåte, og i to av tilfellene er dette jo skjedd utenfor bilforhandlere, sier operasjonsleder Kenneth Sætre ved Sunnmøre politidistrikt.

Operasjonslederen sier at politiet har lite å gå på i etterforskningen og etterlyser tips fra publikum.

– Hvis noen har sett noe så ønsker vi tilbakemelding, sier Sætre.

Tyveri navigasjonsutstyr

Det blir et voldsomt oppryddingsarbeid etter hvert tyveri.

Foto: Nardo bil

– Helt forferdelig

De som har opplevd denne typen hærverk og tyveri har hatt en svært trasig opplevelse. De taper verdier, og det følger mye arbeid med hendelsen.

Det er fantastisk trasig. En ting er selve skaden og tapet av verdier. I tillegg har vi alt ekstraarbeidet og opprydningen. Vi fikk mye ekstra å gjøre også fordi det var kraftig regn natt til mandag.

– Må dere tenke nytt når det gjelder sikkerheten? Må bilene plasseres innendørs?

– Det er et betimelig spørsmål. Nå er det slik at vi er avhengige av å få vist frem bilene også utenfor vår åpningstid. Og vi må ha i tankene at det ikke er den vanlige nordmann som står for raidene. Dette er omreisende tyver. Og her tror jeg ikke engang videoovervåking vil hjelpe noe særlig, sier Inge Bjermeland.