Hopp til innhold

– Kan gi bedre samhold

Alt som har skjedd den siste uka kan føre til bedre samhold mellom muslimer og kristne, sier professor.

Oddbjørn Leirvik

Oddbjørn Leirvik mener der er behov for større debatt rundt holdninger til islam og det flerkulturelle samfunn.

Foto: Silje Thalberg / NRK

Etter at terroralarmen gikk for en uke siden, trodde flere nordmenn at Norge var rammet av et terrorangrep fra muslimske fundamentalister.

Oddbjørn Leirvik, professor i interreligiøse studier ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, har gjort seg opp mange tanker om hva som kunne ha skjedd om det var tilfelle.

– Alle ville få skylden

Ifølge professoren ville trolig situasjonen for muslimer i Norge bli svært vanskelig om det var en muslim som stod bak terrorangrepet.

– Jeg tør nesten ikke å tenke på det en gang. Jeg tror at alle muslimer i Norge kollektivt ville fått skylden for det som en eller få personer hadde gjort, sier Leirvik.

Han har vært engasjert i oppbyggingen av flere fora for religionsdialog, og har blant annet vært med å starte Kontaktgruppen for Mellomkirkelig råd og Islamsk råd.

– Muslimene anklager ikke de kristne

Terrorpågrepne Anders Behring Breivik karakteriserer seg selv som kristen.

– Når vi ser på det som faktisk har skjedd, synes jeg at det er verdt å merke seg at det ikke er en eneste muslim i Norge som har prøvd å gi kristne skylden for terrorangrepene, sier Leirvik.

Han mener at angrepene indirekte kan føre til at forholdet mellom kristne og muslimer i Norge bedrer seg.

– Terskelen for hatefulle og konspiratoriske utsagn om muslimene har blitt kraftig hevet etter angrepene. Det kan være vi får se et tidsskifte der tonen rundt islam blir mer respektfull, også i nettdebattene og generelt i den offentlige samtalen, sier Leirvik.

Mer motstand mot islam

De siste 20 årene har Leirvik registert en mer og mer uforsonelig holdning til islam i Norge.

– Det skjedde et tidsskifte rundt 1990. Etter kommunismens fall var det mange som begynte å tenke på islam som hovedfienden til vesten, sier Leirvik.

Utviklingen går i retning av at nettdebatter i større grad har fått et anti-islamsk fortegn samtidig som tonen i avisenes nettdebatter har blitt hissigere.

Kristne leser islamkritiske bøker

Leirvik påpeker at det også blir solg store kvantum av islamkritiske bøker innen kristne kretser.

– I disse bøkene blir det hevdet at islams historie er en elv av blod og at det bare er de som har den mest militante tolkningen av Koranen som har fortsått hva Koranen handler om, sier Leirvik.

Ifølge Leirvik har bøkene solgt særlig godt i kristne kretser på Vestlandet. Professoren ser med bekymring på at bøkene leses av tusenvis av kristne.

– Budskapet er at man aldri må stole på en muslim fordi de har baktanker med å opprette kontakt med kristne. De ønsker dialog for å dekke over deres egentlige planer: å ta over verden idet vi i vesten ikke følger med, sier Leirvik og refererer til bøkene til Mark Gabriel.

Tror på mer dialog

Parallelt med veksten av hatefulle ytringer om islam her til lands, har Norge en sterk dialogbevegelse som har knyttet tillitsbånd mellom kristne og muslimske ledere.

–Jeg håper det vil skje noe tilsvarende blant folk flest. Flere muslimer har ytret at de aldri har opplevd et større samhold med resten av det norske folk som i løpet av de siste dagene, sier Leirvik.

Programleder Anne-Bente Skjellum hadde besøk i studio av Oddbjørn Leirvik i ettermiddagsendinga fredag. Du kan høre hele intervjuet her: