Vitne i bildrapssaken: – Jeg trodde begge var døde

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Flere vitner forteller om dramatiske scener etter påkjørselen ved Sunnmøre Museum, der en mann mistet livet og ei kvinne fikk omfattende skader.

Rettssak - Sunnmøre tingrett - uaktsomt bildrap

F.v. bistandsadvokat Monica Gjerde Sperre, aktor Cathrin Remøy og forsvarer Erling Flisnes under dagens rettssak i Sunnmøre tingrett.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– I det jeg akselererer rundt svingen ser jeg to fotgjengere som er på vei ut i gangfeltet. Samtidig ser jeg en bil i motgående kjøreretning som ikke greier å stoppe. I neste øyeblikk smeller det, og personene flyr gjennom lufta og lander på andre siden av veien.

Slik startet et av vitnene sin forklaring om hva som hendte den skjebnesvangre lørdagen i februar, der et eldre ektepar ble påkjørt i gangfeltet ved Sunnmøre Museum.

Et annet vitne som også så hendelsen ble sjokkert, og styrtet til for å hjelpe da ulykken var et faktum.

Trafikkulykke Sunnmøre museum

Det var her i fotgjengerfeltet ved Sunnmøre Museum i Ålesund at 81-åringen kjørte på det eldre ekteparet rundt kl. 11.00 lørdag 1. september i år.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

– Alt gikk fryktelig fort, og folk strømmet til ulykkesstedet. Jeg hadde en kåpe som jeg la over kvinna, men kunne ikke gjøre mer. Jeg trodde begge var døde, forteller hun.

Husker ikke sammenstøtet

Onsdag satt sjåføren – en 81 år gammel mann – på tiltalebenken da den to dager lange rettssaken startet i Sunnmøre tingrett.

Mannen er tiltalt for uaktsomt drap, å ha skadet en annen person, samt brudd for veitrafikkloven om aktsomhet i trafikken.

Kona til den avdøde fikk omfattende skader i hode, armer, bekken og bein.

Selv hevdet den tiltalte sin uskyld i retten, og hevdet at han ble blendet av sola og var mentalt «borte» i ulykkesøyeblikket.

– I ettertid har jeg grublet og grublet over hvorfor jeg ikke stoppet bilen. Jeg våkner ofte dyvåt om nettene og gjenopplever situasjonen, men da ser jeg ingen folk i veibanen. Jeg må ha hatt et øyeblikk der jeg var borte, sa han i retten.

(Saken fortsetter under bildet)

Rettssak - Sunnmøre tingrett - F.v. Aktor Cathrin Remøy og Bistandsadvokat Monica Gjerde Sperre

Aktor Cathrin Remøy og bistandsadvokat Monica Gjerde Sperre under rettssaken i Sunnmøre tingrett.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Sentralt vitne ble ikke kalt inn

Totalt fire vitner ble kalt inn til rettssakens første dag. To av disse kom til ulykkesstedet i etterkant av påkjørselen, mens de to andre ble vitne til ulykken.

Logisk sett burde de som så selve hendelsen være av de mest sentrale vitnene i saken.

Likevel ble et av disse øyenvitnene aldri kalt inn til formelt politiavhør før kl. 21.00 23. september – altså dagen før rettssaken denne uken.

– Stusset du noen gang på at politiet ikke tok kontakt? spurte forsvarer Erling Flisnes.

– Ja, det ringte noen fra politiet for fjorten dager siden, men da jeg ringte opp igjen fikk jeg bare telefonsvarer.

Rettssak Sunnmøre Museum - Cathrin Remøy og Erling Flisnes

Til NRK sier tiltaltes forsvarer, Erling Flisnes at han registrerer at tiltalebeslutningen er tatt ut før alle formelle vitneavhør er gjennomført.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Faktisk hørte ikke vitnet noe mer før forsvareren selv ringte ham rett før rettssaken.

Til NRK sier Flisnes at han registrerer at tiltalebeslutningen er tatt ut før alle formelle avhør er gjennomført.

Avbildet i media

Også et annet vitne, som kom til stedet i etterkant av ulykken, tok selv kontakt med forsvarer Flisnes istedenfor å kontakte politiet.

– Jeg synes det er rart at jeg ikke ble kalt inn som vitne. Hvis du ser på ulykkesbildene i media, så er jeg avbildet på nesten samtlige, sa han.

Torsdag fortsetter rettssaken i Sunnmøre tingrett. Den kan du følge på vår nettside og våre radiosendinger.