Nøkkelvitne: – Jeg ropte «ikke gjør det, du kan drepe ham»

FROSTATING LAGMANNSRETT (NRK): På andre dag av ankesaken etter Ulstein-drapet forteller tiltaltes ekskjæreste om de dramatiske scenene som utspilte seg i leiligheten da Preben Mikael Dimmen fikk de livstruende skadene.

Ulstein rettssak - Ankesak

Aktor Jogeir Nogva, forsvarer Torgeir Hovland Langva og bistandsadvokat Inger-Marie Sperre under ankesaken i Frostating lagmannsrett.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Du får ha meg unnskyldt. Det er vanskelig å huske alle detaljene, ettersom jeg prøver å glemme hva som skjedde.

Ekskjæresten til 27-åringen som er tiltalt for drapet på Preben Mikael Dimmen hadde vanskelig for å gjengi hva som skjedde natt til 29. oktober 2013, ettersom hun opplevde hendelsen som svært dramatisk.

Preben Dimmen

DREPT: Det var natt til tirsdag 29. oktober 2013 at den tiltalte 27-åringen tok seg inn i leiligheten til hans tidligere kjæreste på øya Dimna, og påført Preben Mikael Dimmen (27) livstruende skader etter vold med en flaske.

Foto: Montasje

I mars ble tiltalte dømt til 15 års fengsel og 400.000 kroner i erstatning for forsettlig drap. Denne uken er det duket for nye forklaringer i ankesaken.

Gjennom aktor Jogeir Nogva sin utspørring forteller ekskjæresten at det var mye sjalusi mellom henne og tiltalte.

Den skjebnesvangre oktobernatten hadde Preben Mikael Dimmen ankommet leiligheten rundt klokken tolv på kvelden, før begge la seg til å sove.

Tidlig om morgenen - mellom klokken fem og seks - hørte hun noen som prøvde å åpne ytterdøren.

– Jeg fikk panikk

Hun stod opp, gikk mot døren og åpnet denne. Der stod ekskjæresten - den tiltalte 27-åringen.

– Jeg fikk panikk, fordi Preben var hjemme hos meg, sier hun.

– Hvordan reagerte tiltalte da du fortalte at Preben var hos deg?

– Jeg vet ikke hva han tenkte, men jeg tror han mislikte det sterkt. Jeg prøvde å diskutere med ham om vi skulle gå, slik at han (tiltalte) fikk være alene igjen med sønnen sin.

Det var 27-åringen ikke interessert i. Det neste som skjer er ifølge nøkkelvitnet at han går inn på rommet der Dimmen sover i sengen sammen med tiltaltes sønn.

(Saken fortsetter under bildet)

Ulstein rettssak - Ankesak

Både tiltalte og nøkkelvitnet som oppholdt seg i leiligheten under voldsepisoden har hittil forklart seg for Frostating lagmannsrett etter rettens to første dager.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Var helt ute av seg

Tidligere i ankesaken har tiltalte fortalt at han fikk en følelse av oksygenmangel, og at det svartnet totalt for ham da han så de to i sengen.

27-åringen sier selv at han ikke husker noe av voldsepisoden.

Ekskjæresten forteller tirsdag i retten at tiltalte var helt ute av seg, og at han grep etter whiskey-flasken som senere skulle bli brukt som slagvåpen.

– Jeg prøvde å stoppe ham, men han hørte meg ikke. Deretter begynte kampen. Det var da jeg skrek «ikke gjør dette, du kan drepe ham!».

Ulstein rettssak - Ankesak

Bistandsadvokat Inger-Marie Sperre fortalte på ankesakens første dag at det er vanskelig for familien å være tilstede under rettssaken. Bak aktor Jogeir Nogva og forsvarer Torgeir Hovland Langva.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Det neste som skjer er at den mye omtalte kampen begynner mellom tiltalte og en sovende Preben Mikael Dimmen.

Rett etter voldsepisoden var avsluttet skjønte tiltalte hva han hadde gjort, og tenkte ifølge egne utsagn at «nå har jeg gått for langt.».

Innså alvoret

Dimmen ble etter kort tid hentet av ambulansen, som tiltalte hjalp til med å skaffe, ettersom han hadde skjønt alvoret i hendelsen.

27-åringen har gjentatte ganger - og senest under rettens første dag mandag - sagt at han er svært angrende, og at han tar fullt ansvar for drapshandlingen.

Han mener derimot at han bør dømmes for legemsbeskadigelse med døden til følge, istedenfor forsettlig drap.

Overlege Olav Skjerpe Brattli sa under selve rettssaken i mars at Dimmens skader var noen av de verste han hadde sett i løpet av sine ti år som traumeleder ved akuttmottaket.

I mars ble tiltalte dømt til 15 års fengsel for forsettlig drap, samt 400.000 kroner i erstatning.

Senere tirsdag skal flere politivitner, samt ambulansepersonell vitne. Ankesaken varer hele uken, og NRK følger saken.