– Jeg følte jeg ville bli den neste

Medtiltalt i Spjelkavik-saken forteller at han følte at han ble presset til å hjelpe til å skjule spor etter drapet. Han forteller at hovedtiltalte sa det ville bli flere døde hvis han ikke hjalp til.

Første dag i Spjelkavik-saken

Knut Anders Oskarson er dommer i saken.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

En 22 år gammel mann er tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter etter at Åge Stavran tirsdag 21. oktober i fjor ble funnet død i sin leilighet. Mannen er sammen med to andre medtiltalte også tiltalt for likskjending, for å ha ødelagt spor, og for grovt skadeverk. Klokken 09:30 tirsdag ble retten satt.

Aktor Magne Nyborg redegjorde i sin prosedyre for bevegelsene til de tiltalte drapsnatten og den påfølgende dagen. Aktor legger frem at det var to andre personer, i tillegg til hovedtiltalte og avdøde, til stede da Åge Stavran ble drept. En av de medtiltalte, og et vitne.

– Det var for ekkelt

Den medtiltalte 27-åringen, som var til stede da Åge Stavran ble drept, er den første av de tiltalte som forklarer seg for retten tirsdag. Han forteller at alle de tre tiltalte har vært venner i to-tre år. Men at de nå ikke er det lenger.

– Det jeg var vitne til var altfor ekkelt, derfor er vi ikke venner lenger, sier han.

Han forteller at han og et av vitnene i saken mandag 20. oktober ankommer boligen til avdøde Åge Stavran. De hadde tatt med seg noen øl, og de tre koste seg.

Aktor Magne Nyborg og forsvarer Aasmund Olav Sandland

Aktor Magne Nyborg sammen med den 27-år gamle medtiltaltes forsvarer Aasmund O. Sandland.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Jeg så på Åge som en god venn. Han var verdens snilleste fyr. Jeg har hatt et alvorlig rusproblem, og han sa at jeg alltid kunne komme til ham om jeg trengte hjelp.

Mens de er hjemme hos avdøde ankommer hovedtiltalte. Det neste som skjer er at avdøde og hovedtiltalte kjører en liten tur.

Da de kom tilbake sier han at det var god stemning.

– Men det som skjer etter det var så galt at jeg har valgt å fortrenge det som skjedde, sier han.

– Betyr det at du ikke husker det? spør tingrettsdommer Knut Anders Oskarson.

– Jeg har valgt å fortrenge det, jeg husker det ikke, sier han. Han legger også til at han hadde tatt noen tabletter.

Under aktor Magne Nyborg sin prosedyre redegjorde han for det som skal ha skjedd i boligen der avdøde blir drept med en brevåpner og en øks.

– Jeg hadde ikke noe valg

Det neste den medtiltalte 27-åringen sier at han husker er at han, hovedtiltalte og et vitne drar ned til sjøen for å kaste fra seg klær, stikkvåpenet og øksen før de dro hjem til hovedtiltalte. Men han husker ikke om de diskuterte hva som hadde skjedd. Men etter at de våkner dagen etter sier han at hovedtiltalte beordrer ham til å dra for å tenne på huset til avdøde.

– Jeg følte at jeg ville bli den neste, slik som avdøde, hvis jeg ikke tente på huset.

– Du var redd for å bli tatt av dage?

– Hovedtiltalte sa at det kom til å bli flere hvis jeg ikke gjorde det. Jeg hadde ikke noe valg, sier han. Han sier at han ikke vil fortelle hva han konkret ble bedt om å gjøre, men han var redd for at han skulle lide samme skjebne.

– Det var slik jeg følte det.

De to ble hentet av den tredje medtiltalte og dro for å kjøpe brennbar væske, før de slapp av hovedtiltalte. De to andre drar så til boligen til avdøde.

– Han visste ikke hva han ble med på. Jeg sa til ham at han ikke trengte å bli med inn til avdøde, jeg sa at han trengte ikke å se det som ville møte han der.

Men begge to går inn i huset.

–Men det var jeg som helte ut den brennbare væsken og tente på. Min medtiltalte har ingenting med dette å gjøre. Dette var det jeg som gjorde, sier han.

Noen timer senere tirsdag 21. oktober blir de arrestert.

Senere tirsdag skal hovedtiltalte og medtiltalte også forklare seg for retten.

NRK direkterapporterer fra retten: