Hopp til innhold

Ulstein-tiltalte: – Jeg er forferdelig lei meg

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): 26-åringen som er tiltalt for drapet på Preben Mikael Dimmen (27) sier det svartnet for ham da han fant fornærmede i sin egen seng, men understreker at han angrer dypt på handlingen.

Ulstein rettssaken

Tiltalte forteller at han selv opplevde det som svært forstyrrende da han kom til seg selv, og innså hva han hadde gjort.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

På rettssakens første dag har blant annet den tiltalte avgitt sin forklaring rundt hendelsen som ledet opp til at han slo ihjel 27 år gamle Preben Mikael Dimmen med ei flaske 29. oktober i fjor.

Fra vitneboksen forteller den tiltalte at han hadde bygd opp mye sinne og frustrasjon i tiden før drapet, mye fordi kjæresten hans hadde brutt forholdet og innledet en ny romanse med Dimmen som bodde i samme boligkomplekset.

Det hører med til historien at tiltalte hadde hatt et sidesprang med en annen kvinne, og at hans samboer brøt forholdet etter å ha oppdaget dette.

Til tross for at tiltalte og samboeren splittet opp, bodde de fortsatt sammen med sin to år gamle sønn. Det ga grobunn for en provoserende situasjon, ifølge tiltalte.

– Hun (ekskjæresten) gikk stadig vekk ned til fornærmede, uten å legge skjul på det. Samtidig kom hun stadig vekk opp for å stelle seg, og forventet at jeg skulle kjøre henne på norskkurs. Denne situasjonen ble bare verre og verre, sier den tiltalte fra vitneboksen.

Fant sønnen gråtende

Ulstein-drapet: Aktor Jogeir Nogva

Aktor Jogeir Nogva fører saken for påtalemyndighetene når 26-åringen som drepte Preben Mikael Dimmen (27) møter for retten denne uken.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

26-åringen forteller at han var særlig misfornøyd med at ekskjæresten ikke tok seg av deres felles sønn på en tilfredsstillende måte.

Ved ett tilfelle noen dager før drapet skal han ha kommet hjem, og funnet sønnen gråtende alene i senga mens eksen var nede hos Dimmen.

– Jeg ble så sint, og gikk rett ned for å fortelle dem at sønnen vår ikke kunne være alene. Jeg forventet at hvis ikke hun forstod det, så måtte i alle fall han (Dimmen) forstå det, sier tiltalte.

– Jeg var lei og oppgitt

Natt til tirsdag 29. oktober nådde frustrasjonen bristepunktet. 26-åringen forklarer at han hadde drukket, og dro hjem blant annet fordi han var redd for at sønnen atter en gang skulle være alene.

Tiltalte forteller at han hørte barnegråt da han ankom stedet, men valgte heller å sette seg i garasjen og drikke. Dette var et sted han ofte brukte å være når han trengte tid for seg selv.

– Jeg var lei og oppgitt av hele situasjonen, men ikke sint, svarer han på spørsmål fra aktor om sinnsstemning.

I neste øyeblikk velger han å gå opp igjen til leiligheten sin. Der åpner ekskjæresten døren, og når tiltalte kommer inn i leiligheten, finner han Dimmen i sin egen seng.

– Da svartnet det for meg, og jeg husker ikke va som skjedde, sier han.

Ifølge tiltalen gikk 26-åringen til angrep på Dimmen med en flaske, og slo ham ihjel. Dimmen ble brakt til sykehus og døde senere på dagen av skadene.

(Saken fortsetter under bildet)

Ulstein rettssaken dommer Kirsti Høegh Bjørneset

Dommer Kirsti Høegh Bjørneset, med sine lekdommere Asbjørn Skaar og Cathrin Lerstad Helgesen. I front - sakkyndig John Olav Roalset.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Meldte selv ifra til nødetatene

Tiltalte forteller at han selv opplevde det som svært forstyrrende da han kom til seg selv, og innså hva han hadde gjort.

26-åringen fant ekskjæresten inne på badet, og hun måtte hjelpe ham med å ringe nødetatene.

– Nødetatene trodde ikke på meg da jeg ringte, sier han i retten.

– Forferdelig lei meg

Da den tiltalte 26-åringen ble spurt ut av sin forsvarer i retten, viste han tydelig anger for å ha slått Preben Mikael Dimmen (27) til døde i Ulsteinvik.

– Jeg er forferdelig lei meg, og vet at det sikkert ikke er vits i å be om tilgivelse. Jeg vil uansett be om unnskyldning, sier den tiltalte.

Erkjente straffskyld

Den tiltalte ble pågrepet på stedet og erkjente straffskyld da han ble pågrepet og først siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Siktelsen ble senere utvidet til forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, etter straffelovens paragraf 233.

Tiltalte erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen som lyder på forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Også tiltalt for vold

Mannen blir også tiltalt for vold, i henhold til straffelovens paragraf 228, da han ifølge tiltalen slo Dimmen i ansiktet tre dager før drapet skjedde.

Det er satt av tre rettsdager til saken i tingretten i Ålesund, med mulighet for forlengelse med én dag.

Ulstein rettssaken
Foto: Ivar Lid Riise / NRK