NRK Meny
Normal

Tidligere Tyrkia-proff: – Jeg elsket kampene

Arild Stavrum forteller at flere spillere ble redde når de spilte foran tyrkiske supportere. Han oppfordrer Molde-spillerne til å prøve å fokusere på det som skjer på banen og ikke på tribunen.

ARILD STAVRUM

FOTBALLEKSPERT: Arild Stavrum elsket selv å spille foran høylytte tribuner, men forteller også at supporternes engasjement kan ha ulik effekt på spillerne.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Arild Stavrum Besiktas

OVERGANG: Stavrum holder stolt opp drakten etter han signerte for Besiktas i 2001.

Foto: MUSTAFA OZER / REUTERS

Arild Stavrum er den eneste spilleren som både har spilt for Molde og i Tyrkia – landet hvor onsdagens Europaliga-motstander, Fenerbahçe, kommer fra.

Turen for Molde går til Istanbul, øst i landet, byen hvor Stavrum spilte imellom 2001 og 2003. Den tidligere spissen spilte for Besiktas, som John Carew også har vært innom i sin karriere.

Foruten å være en god fotballnasjon, er tyrkerne også kjent for sin ekstreme tribunekultur. Noe Stavrum vet alt om.

– Det som er spesielt i Tyrkia er at stadion kan være full en time eller to før kampstart. Også er det leven fra kampen starter til det er slutt. De er også ganske glad i å kaste ting etter folk og sånn, det er bra stemning altså, ler Stavrum.

Se video av hoppende og høylytte Fenerbahçe-supportere her!

– Noen av spillerne ble redd

Turkey Soccer Violence

BANESTORMING: Tyrkiske supportere er kjente for å være høylytte og for å ikke spare på effekter.

Foto: SCANPIX / Ap

Han mener at man ikke finner lignende stemning andre steder i Europa og at det er noe helt spesielt med det som skjer i Tyrkia.

– Jeg elsket kampene. Det var helt fantastisk med det engasjementet og den stemningen som var. Jeg har spilt eliteseriekamper midt på sommeren der du har følt det er litt tamt med lite folk og ikke så stor stemning, men det skjer ikke i Tyrkia, forteller Stavrum.

I hans tid i klubben var det ikke alle som taklet engasjementet like bra.

– Det var noen spillere som ble redd. De taklet ikke det presset og alt levenet. For min del synes jeg det var bedre jo mer leven det var på tribunen, sier han.

– Molde har gode sjanser

Stavrums råd til Moldes spillere som kommer til Tyrkia for første gang er å ikke tenke på det som skjer på tribunen, men det som skjer på banen.

– Det man må huske på midt opp i det er at tyrkiske lag og tyrkiske spillere er veldig gode. Molde møter en tøff motstander, sier den tidligere spilleren.

Han mener derimot Molde har gode sjanser både mot Fenerbahçe og Ajax og Celtic, som utgjør resten av gruppen.

– Jeg synes at det ikke går an å trekke bedre pulje enn dette i Europaligaen. De møter bare topplag som har publikumsappell så det synger etter. Malmö slo ut Celtic i Champions League, og Molde er ikke noe dårligere lag enn Malmö, så der har de en stor sjanse. Jeg anser Ajax som det beste laget i puljen, hakket foran Fenerbahçe, men jeg tror Molde har sjanser mot alle tre, mener Stavrum.