Hopp til innhold

– Ingenting kan gå så galt at det ikke kan bli verre

Ketil Matvik Foldal går av som fylkesberedskapssjef i september og fylkesmannen leter nå etter hans etterfølger. – En svært viktig jobb, mener fylkesmann Lodve Solholm.

Ketil Matvik Foldal

GÅR AV: fylkesberedskapssjef Ketil Matvik Foldal går av beredskap 30. september. Han kan si litt om hvilke egenskaper hans etterfølger må inneha og hvilke utfordringer vedkommende vil kunne møte.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Vedkommende som får jobben vil få en nøkkelrolle i samordning av beredskapen i fylket, sier fylkesmann Lodve Solholm.

Ketil Matvik Foldal fra Ørsta har vært fylkesberedskapssjef siden desember 2003, men skal til høsten flytte til Sørum kommune og starte som arealplanlegger.

Bredt og komplekst fagområde

Ketil Matvik Foldal

Bredde: – Det handler om å se bredden i faget. Ingenting kan gå så galt at det ikke kan bli verre, sier Foldal. Han tar til som arealplanlegger i Sørum kommune i oktober.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Han sier det er flere egenskaper hans etterfølger må inneha og ulike utfordringer vedkommende vil kunne møte.

– Det handler om å ha oversikt over et veldig bredt og komplekst fagområde med alt fra store naturkatastrofer til alvorlige ulykker og pandemier. Det handler om å se bredden i faget. Ingenting kan gå så galt at det ikke kan bli verre, sier Foldal.

– I motsetning til andre beredskapsetater som jobber mer eller mindre spesialisert, så jobber vi med alt som kan gå galt, sier Foldal.

– Forbedringspotensial

Vil du si fylket i dag er godt nok forberedt på større naturkatastrofer?

– Man skal aldri være for fornøyd eller for tilfreds. Det er alltid ting som kan bli bedre, men jeg mener at beredskap og krisehåndtering er preget av at ting fungerer når noe går galt. Dermed ikke sagt at det ikke er forbedringspotensial både når det gjelder risikokartlegging og risikoerkjennelse, sier Foldal.

– Må være beredt på terror

Fylkesmann Lodve Solholm

«Samordning»: Slik oppsummerer fylkesmannen den neste fylkesberedskapssjefens jobb med ett ord.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Fylkesmann Lodve Solholm oppsummerer fylkesberedskapssjefens jobb med ett ord: Samordning.

– Alle 36 kommuner i fylket skal ha sine risikoanalyser og sine tilsyn. Samtidig må vi legge planer for store ting som vi vet kommer, som Heggura, Mannen og Åkneset, sier Solholm.

– I lys av 22. juli kan også terror bli en del av beredskapen, sier Solholm.