– Ingen reagerte på det etter hvert

Bevæpninga av politiet kan bli oppheva på fredag. Ifølge Erik Steen Mikalsen ved Sunnmøre politidistrikt har færre reagert på at politiet er bevæpna ute på patrulje.

Bevæpning politi

VÆPNA: Det kan nå bli slutt på bevæpninga i politiet. Det bekrefter POD til Dagbladet.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Politidirektoratet bekrefter at det trolig vil bli slutt med bevæpna politi fra fredag denne uka.

Politiet fikk tillatelse til å gå med ladd våpen for omtrent ett år siden, etter det Politiets sikkerhetstjeneste beskrev som en negativ utvikling i trusselbildet mot Norge. Nå mener PST at trusselen fra ekstremister er lavere.

Fungerende seksjonsleder ved ordensavdelinga i Sunnmøre politidistrikt, Erik Steen Mikalsen, sier at våpenet har blitt en del av den vanlige utrustninga.

– Det har blitt en del av utrustninga som politiet har hatt med seg ut når de har kjørt patrulje. Og i forhold til publikum, ingen har reagert på det etter hvert, sier Mikalsen.

Våpen i plomberte bokser

Linn Kathrin Knudsen, leder i Politiets fellesforbund (POD) på Sunnmøre

Linn Kathrin Knudsen, leder i Politiets Fellesforbund (POD) på Sunnmøre.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Politiets Fellesforbund i Møre og Romsdal legger vekt på at en slik endring må bygge på politifaglige vurderinger og ikke komme etter politisk press selv om PST har nedjustert trusselbildet.

– Så lenge det bare er nedjustert er det viktig at politiet har mulighet til å beskytte seg selv og publikum, sier Linn Kathrin Knudsen, leder i Politiets Fellesforbund (POD) på Sunnmøre.

– Vi må forholde oss til det POD kommer med av retningslinjer. Og det vil vi følge opp, sier Mikalsen.

Den generelle bevæpninga av politiet har vært omstridt. Hvis ordningen blir oppheva fredag, skal våpen ligge i plomberte oppbevaringsbokser i bilene.