924 smittet av svineinfluensa

924 personer i Norge er eller har vært smittet av svineinfluensa så langt denne høst- og vintersesongen. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Islolat svineinfluensa Ålesund
Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Utbruddet i Ålesund er ikke spesielt. Influensaviruset har herjet i den norske befolkningen siden i høst.

Allerede i uke 40 i fjor startet en registrering av de ulike influensavirusene. Siden den gang er det påvist 1642 personer med influensa i Norge.

Flest med svineinfluensa

Så langt har 924 personer fått påvist viruset A-H1N1, også kalt svineinfluensa. 54 personer er eller har vært smittet av et influensavirus som har navnet A-H3N2.

Her kan du lese om influensa-overvåkning i 2015-2015

Av 221 tilfeller av influensa B er 36 identifisert som genotype B-Yamagata og 47 B-Victoria, skriver Folkehelseinstituttet.

Dermed er alle de vanlige influensavirusene i sirkulasjon denne sesongen, men H1N1 (svineinfluensa) er klart dominerende så langt og utgjør 94,3 % av alle influensa A-utbrudd.

Les også: Influensakart uke for uke for hele Norge.

Full kontroll i Ålesund

Ålesund sjukehus

Sjukehuset i Ålesund forbereder seg på å ta mot flere pasienter med svineinfluensa.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Sjukehuset i Ålesund forbereder seg på å ta mot flere pasienter med svineinfluensa. Men de venter ikke at dette skal sprenge kapasiteten på sjukehuset.

– Vi venter ikke noe stor epidemi på Sunnmøre. Vi har isolert influensapasientene fra de øvrige med en lettvegg, og har god plass til å ta mot flere pasienter, sier smittevernoverlege i Helse Møre og Romsdal, Jørn-Åge Longva.

Smittevernoverlegen sier at dagens situasjon ikke ut over den vanlige drifta.

– Skulle vi få veldig mange flere pasienter, må vi iverksette beredskapsplaner som ligger klar. Da kan det bli aktuelt å ta i bruk andre avdelinger og eventuelt andre sjukehus. Men det venter vi ikke, sier Longva.

Ingen felles smittekilde

Smittevernoverlege Jørn-Åge Longva i Helse Møre og Romsdal.

Smittevernoverlege Jørn-Åge Longva i Helse Møre og Romsdal.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

De syv som nå er innlagt i Ålesund har ingen felles smittekilde.

– Det går nok en del influensa ute blant befolkninga nå, og de vi har på sjukehuset, er nok toppen av isfjellet.

Det er ventet at flere blir smittet i tiden fremover, men folk kan ta det helt med ro. Svineinfluensaen er ikke mer farlig enn andre influensavirus som herjer i befolkningen.

– De fleste trenger ikke å oppsøke sjukehuset eller lege. De som er friske fra før og får influensa, kan holde seg hjemme i senga og vente til de blir friske. Men de som har underliggende sjukdom som hjerte- og lungelidelser og immunsvikt bør raskere oppsøke fastlege eller legevakt for en vurdering, sier Longva.