NRK Meny
Normal

– Ikke sikkert at Listhaug blir en stemmesanker

Valgforsker Anders Todal Jenssen er spent på hvilken effekt det får at Fremskrittspartiet setter innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug på topp på Stortingsvalglista i Møre og Romsdal.

Valgforsker

Valgforsker Anders Todal Jensen er usikkert på hva Sylvi Listhaug vil få å si for oppslutningen om Frp i Møre og Romsdal.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK

Tirsdag ettermiddag kom nyheten om at Frank Sve trakk seg fra førsteplassen på nominasjonslista til Frp i Møre og Romsdal. Nominasjonskomiteen førte opp Sve på førsteplass etter at Harald Tom Nesvik gav beskjed om at ikke vil stå på lista.

Vanlig med manipulasjon

Todal Jenssen sier til NRK at det er veldig vanlig at partiene sentralt manipulerer for å få inn sine kandidater på topp og sikre plasser. Etter at Sve trakk seg ble det klart at Sylvi Listhaug kommer til å stå på førsteplassen, med mat- og landbruksminister Jon Georg Dale på andreplass.

Sylvi Listhaug åpner Regjeringen sin nasjonale integreringskonferanse.

Sylvi Listhaug forlangte førsteplassen hvis hun skal stå på stortingslista for Frp i Møre og Romsdal

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er sjelden gunstig for et parti når sånne stridigheter oppstår, sier valgforskeren. Det fører ofte til mye debatt lokalt, noen hyller de sentrale folkene, mens andre heier på de lokale heltene, sier Todal Jensen.

Men det er vel ikke bare å «kjøre over» over fylkeslaga i en nominasjonsprosess?

– Nei, slike konflikter kan føre til at noen slutter å engasjere seg, mens andre får energi av det og tror det er til gagn for partiet. Men det kan skape dype sår som det kanskje er umulig å lege.

Små marginer

Anders Todal Jenssen er usikker på hva det får å bety at Fremskrittspartiet sentralt tok styringen over nominasjonsprosessen i Møre og Romsdal. Frank Sve har sagt at han trakk seg for ikke å skape problem for Listhaug. Det er få som tviler både på lysten og ambisjonen til Sve og det er bare ei uke siden han proklamerte at han var klar og godt kvalifisert til å stå på førsteplassen.

Frank Sve

Frank Sve trakk seg for ikke å skape problem for Sylvi Listhaug

Foto: Remi Sagen / NRK

– Jeg er veldig usikker på hvilken effekt det får at partiet gjør dette i Møre og Romsdal, Frank Sve kjenner fylket svært godt som fylkesleder og fylkestingsrepresentant, mens Listhaug kanskje blir oppfattet som en mer sentral Oslo-politiker. Det er nok klokt at hun tar fatt i noen lokale saker også, tror Todal Jenssen.

Han er likevel sikker på at partiets popularitet er ti ganger så viktig som partitoppene sin popularitet når det gjelder oppslutningen ved et valg.