Politiet: Stormen ridd av uten personskade

Tak blåste av, garasjer kollapset, båter slet seg, og trær lå over veier når Tor herjet over fylket. – Men det kan se ut som om publikum har sikret eiendelene sine godt, sier politiet.

Uværet Tor herjet

Mange har merket ekstremværet Tor godt.

Foto: Joar ødegård/Nora Hesseberg/Wiggo Hovde/NRK-Montasje

Ekstremværet Tor som har herjet i flere fylker preget Møre og Romsdal fra fredag ettermiddag og utover natten til lørdag. Hos nødetatene sto en periode ikke telefonen stille.

Uværet gjorde seg først gjeldende på Sunnmøre. Per Åge Ferstad ved operasjonssentralen på Sunnmøre sier at det mellom klokken 20–22 var mange arbeidsoppgaver for nødetatene.

Fem personer måtte evakueres da taket blåste av en firemannsbolig i Fosnavågen, et offshoreskip slet seg i Brattvåg, trær som falt ned skapte trøbbel ved å sperre veier og kraftnett, flere løer, naust og garasjer blåste over ende, deler av taket på Color Line Stadion løsnet, og en plasthall blåste over ende.

Politiet sier at de ikke vil ha en fullstendig oversikt før det lysner men har inntrykk av at skadene er verst ute mot kysten.

– På Sunnmøre var det kraftigste trøkket helt klart frem til 22-23, opplyser politiet.

Etter midnatt roet det seg betraktelig, og politiet har ikke fått inn meldinger om noen personskader.

– Uværet var veldig merkbart mellom 21.30-23.30

Spesielt i to timer merket politiet i Nordmøre og Romsdal kjøret.

– Det var absolutt merkbart mellom 21.30 og 23.30. Da var det et tydelig uvær som gikk over distriktet, men så roet det seg, sier Leif Bergem Ohr ved operasjonssentralen i Nordmøre og Romsdal.

Han forteller at de fikk inn meldinger om alt fra trær over veier, til ståltanker som blåste på sjøen.

– Men ikke noen større hendelser.

Folk har sikret tingene sine bra

Selv om en garasje kollapset og skadet biler, og takstein forsvant fra noen tak, har ikke politiet fått inn meldinger om personskade i Nordmøre og Romsdal heller.

Politiet tror at det har avhjulpet situasjonen at kommuner og beredskapsmyndigheter og Vegvesen har gjort godt forebyggende arbeid. I tillegg til at publikum har vært ute og skjøttet egne eiendommer.

– Vi har ikke sett løse gjenstander, som for eksempel trampoliner, som har flydd rundt, og det kan bety at folk har vært flinke å sikre gjenstandene sine, sier han.

Det samme inntrykket har politiet på Sunnmøre.

– Det er mest skade på fast eiendom og vegetasjon, så jeg vil tro at informasjonen som var gitt ut før dette været kom har vært ganske god, sier Ferstad.

Mange er fremdeles strømløse på grunn av uværet. Strømselskapene opplyser at en del feilretting ikke vil starte før lørdag morgen.

Like før klokka 08 melder beredskapssjefen for kraftforsyninga i Møre og Romsdal, Gerhard Eidså at det fremdeles er en god del som er uten strøm. Klokka 10 skal det være møte i fylkesberedskapsrådet om ekstremværet Tor.