NRK Meny
Normal

– Humor er innfløkte greier

Du har sikkert merket det selv: Vitsen du hadde stor suksess med en plass, falt på steingrunn en annen plass i landet. Årsak: Ulike forutsetninger for å forstå humoren.

par latter

ILLUSTRASJONSBILDE: – En nøkkel til å være morsom er hvis vi har en god eller kanskje felles forståelse, sier filosof.

Foto: Colourbox

Anne Rose Røsbak Feragen

Humor kan være innfløkte greier sier filosof Anne Rose Røsbak Feragen

Foto: Knut Røthe

Filosof Anne Rose Røsbak Feragen i Oslo bekrefter at det er store forskjeller i hvordan humor oppleves.

– Vi tolker hele tiden og jo bedre vi kjenner hverandre, jo større er muligheten for at humoren faller i god jord, sier filosofen.

Det beste og verste som kan skje

– En nøkkel til å være morsom er hvis vi har en god eller kanskje felles forståelse, sier Anne Rose Røsbak Feragen.

Hvis vi vet hvem vi er, hva vi synes er gøy og hva det er greitt å tulle og tøyse med, så spiller det en viktig rolle for å lykkes, sier hun. Det motsatte er jo når noen tar det ille opp, når humoren blir misforstått, det er kanskje verre enn noe annet, sier hun. Anne Rose tror «alle» har å prøvt å være morsom og så falt det i dårlig jord. Det kan også være fordi du ikke har kjent ditt publikum.

– Jo bedre du blir kjent, jo mere snevrer du inn muligheten for tolkning. Da kan du også håpe av morsomheten faller i god jord og du oppnår det du vil.

Store regionale forskjeller

Komiker Ørjan Liavåg har lang erfaring i å få folk til å le og bekrefter at det er viktig å kjenne sitt publikum.

Ørjan Liavåg

Ørjan Liavåg merker også at det er store forskjeller på humor fra landsdel til landsdel

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

– Jeg har vært med på sceneshow på Østlandet som IKKE falt i god jord og det er jo veldig kjedelig for alle, sier Liavåg.

Når han står på scenen nå er det ofte som Jan Leite og da opplever han at sunnmøringene store sett smiler og ler med. Men det er ikke sikkert en østlønding eller en nordlending hadde tatt humoren til Jan- slett ikke,sier Ørjan Liavåg.

Sunnmrøingene liker ironi og sarkasme og det er en humorform som det ikke er så vanskelig å forholde seg til i denne delen av landet. Liavåg sier den kan være verre på Østlandet. Vi vet jo også at humoren i Finnmark er veldig forskjellig fra «det bløde sørland». Da kan du oppleve både språket og det det vitses om ødelegger kommunkasjonen, sier Liavåg.