Hopp til innhold

– En vanskelig men riktig avgjørelse å avlive den fredede hvalrossen

Hvalrossen er et fredet dyr. Likevel ble hvalrossen som kom til Kristiansund nyttårsaften avlivet. Mattilsynet sier de gav dette rådet av omsyn til dyrevernet.

Mattilsynet og Viltnemnda i Kristiansund er nå meldt til politiet fordi de avlivet hvalrossen. Både privatpersoner og miljøvernorganisasjoner har rettet skarp kritikk, særlig mot Mattilsynet som rådet viltnemnda til å skyte hvalrossen.

– Holder fast ved konklusjonen

For første gang etter anmeldelsen kommenterer nå Mattilsynet den omdiskuterte skytingen. Og de holder fast ved at det var riktig å avlive det unge dyret.

Bjørn Røthe Knudtsen

Bjørn Røthe Knudtsen er regiondirektør i Mattilsynet.

Foto: NRK

– Etter flere gjennomganger konkluderer vi fortsatt med at vår avgjørelse fra nyttårsaften var riktig. Vi står for desse vurderingene fortsatt, sier regiondirektør i Mattilsynet Bjørn Røthe Knudsen.

Vil ikke heve skrotten

Miljøvernforbundet er en av organisasjonene som har meldt Mattilsynet til politiet for skytingen. Etter at hvalrossen ble drept ble den også slept ut på dypt vann og ble senket i havet. Dette antyder Miljøvernforbundet kan være forsøk på bevisforspillelse.

– Vi registrerer at Miljøvernforbundet er sterkt uenige med oss. Men vi kan ikke forholde oss til at de krever at vi skal heve en skrott som er senket i havet. Dette får være Miljøvernforbundet sin sak. Dette er oss uvedkommende, sier Røthe Knudsen.

– Uansvarlig å la ham ligge

Mattilsynet forklarer at det hvalrossen ble avlivet av omsyn til dyrevernet. På bakgrunn av opplysningene Mattilsynet fikk inn, mente de at det var uansvarlig å la hvalrossen ligge i indre havnebasseng i Kristiansund..

– Vi er i kontakt med viltnemndene ganske ofte. Vi må da gjøre nødvendige helhetsvurderinger ut fra dyrevernansvaret. Som ofte ellers var også dette tilfellet vanskelig. Vi kom til at det ville være uansvarlig å la dyret bli liggende på flytebrygga i det indre havnebassenget i Kristiansund, sier Røthe Knudsen.

– En avsluttet sak

Miljøvernforbundet krever at hvalrossen blir hevet. Bare slik kan man finne ut om hvalrossen var syk eller ikke. Bjørn Røthe Knudsen avviser kravet om heving.

– Fra Mattilsynet sin side er dette en avsluttet sak. At enkelte er misfornøyd med at et fredet dyr er avlivet, får være opp til hver enkelt sin vurdering. Men om et dyr er fredet eller ikke, så fritar dette ikke noen, verken organisasjoner eller Mattilsynet, å se bort fra dyrevernaspektet. Dyrevernaspektet gjelder også for fredede dyr, sier Røthe Knudsen.