Hopp til innhold

– Haram må avklare om de er med eller ikke

Ordføreren i Sandøy, Oddvar Myklebust, vil ha en avklaring på om Haram skal være med i den nye storkommunen Ålesund eller ikke.

Politikere fra Haram i fellesnemnda for nye Ålesund

Politikerne i Haram deltar i arbeidet med å utvikle nye Ålesund kommune, men alle venter på en avklaring i Stortinget.

Foto: Trond Vestre / NRK

Stortinget har vedtatt å tvinge Haram inn i den nye kommunen, men Senterpartiet har varslet omkamp i Stortinget om alle tvangsvedtakene og det er knyttet spenning til utfallet.

Oddvar Myklebust kom med sitt hjertesukk under møtet i fellesnemnda torsdag ettermiddag.

Vil ha avklaring i løpet av november

Oddvar Myklebust

Oddvar Myklebust (Ap) er ordfører i Sandøy.

Foto: Trond Vestre / NRK

Haram deltar i arbeidet med å bygge den nye kommunen, og Myklebust mener Haram nå må bestemme seg.

– Det er fordi vi har kommet så langt i prosessen. Det er nedsatte en rekke grupper som skal arbeide frem hvordan den nye kommunen skal styres politisk og administrativt, og vi har en rekke delprosjekt som skal være ferdig rundt nyttår.

– Hva blir konsekvensene dersom Haram velger å trekke seg ut?

– Da tror jeg mye må gjøres på nytt igjen, sier Oddvar Myklebust som mener det må komme en avklaring i løpet av november.

Sammenslåing med tvang

Underskriftsaksjon mot tvangssammenslåing i Haram

I Haram ble det gjennomført en underskriftsaksjon mot tvangssammenslåing, men et flertall på Stortinget gikk inn for tvang.

Foto: Trond Vestre / NRK

Flertallet i kommunestyret i Haram sa nei til å bli med i den nye storkommunen. Men sånn gikk det ikke. Regjeringspartiene og Venstre ville bruke tvang mot Haram og en håndfull andre kommuner.

Sterke protester og en underskriftskampanje hjalp ikke. Heller ikke at KrF stemte imot. Stortinget vedtok tvang med knapt flertall.

Etter valget i høst har KrF kommet på vippen i Stortinget. Spørsmålet nå er hva Haram gjør dersom det er flertall på Stortinget for omkamp.

– Det er Stortinget som har skapt denne situasjonen

Men når vi spør ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp) om han har forståelse for frustrasjonen fra andre kommuner som gjerne vil ha en avklaring, får vi raskt svar på tiltale.

– Men da må de forstå vår frustrasjon som er blitt tvunget inn i dette. Det er ikke Haram som har skapt denne situasjonen. Det er flertallet på Stortinget som har skapt denne situasjonen, og som må ta ansvaret for det, sier Vebjørn Krogsæter.

Mens de andre kommunene venter på Haram, venter ordføreren i Haram på Stortinget og på KrF. Det gjør også varaordføreren i Haram. Randi Frisvoll er KrF-politiker og stemte imot at Haram skulle være med i storkommunen Ålesund.

Spent på KrF

Randi Frisvoll

Randi Frisvoll (KrF) er varaordfører i Haram.

Foto: Trond Vestre / NRK

Nå vil hun gjerne ha svar på hva hennes eget parti vil gjøre når saken kommer opp i Stortinget.

– Det er klart at det er jeg veldig spent på fordi det har stor betydning både for Haram og for nye Ålesund. Det haster for prosessen har kommet langt, og det er egentlig veldig frustrerende å stå oppe i det og ikke vite hvor vegen går videre, sier Randi Frisvoll.

Enn så lenge er Haram aktivt med i arbeidet med å bygge den nye kommunen. Haram må sikre seg innflytelse dersom tvangsvedtaket blir stående.

Skaper usikkerhet

Eva Vinje Aurdal

Eva Vinje Aurdal (Ap) er ordfører i Ålesund.

Foto: Remi Sagen / NRK

Men den nye kommunen skal være på plass til 1. januar 2020. Derfor haster det med å få avklart om Haram skal være med eller ikke, sier ordføreren i Ålesund, Eva Vinje Aurdal fra Arbeiderpartiet.

– Det skaper usikkerhet så jeg håper Stortinget lander saken fort, nesten uansett hva de bestemmer seg for.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL