Hopp til innhold

– Han ville vært stolt

Astrid og Pernille Dale mistet faren i ei fjellulykke i vinter. Da bestemte de seg for å la biene hans leve videre, uten å kunne så mye om birøkt.

Pernille og Astrid Dale ble brått birøktere da faren døde.

Pernille og Astrid Dale synes det er godt å ha overtatt farens bier. - Da er iallfall noe som før, sier de.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Det er godt å drive med noe han gjorde. Men det har også vært vanskelig. Den første gangen vi kom ned i bigården etter at han døde var det tungt. Da måtte jeg ta noen pauser, bare gå rundt hjørnet her. Men det har gått bedre. Det går ikke an å drive å ta pauser og tenke hele tida, sier Astrid Dale (23), mens tjukt av bier surrer rundt hodet på henne og storesøster Penille (26).

Leif Ivar Nerhus Dale

Leif Ivar Nerhus Dale var engasjert i birøkt. Nå har døtrene ført deler av livsverket hans videre.

Foto: Privat

Søstrene er i ferd med å runde av sin første sesong som birøktere, etter å ha tatt over driften etter at faren, Leif Ivar Nerhus Dale, omkom i ei ulykke på fjellet i Norddal på Sunnmøre 8. februar i år.

Flyttet hjem for å satse

– Pappa var veldig opptatt av biene. Dette var liksom hans sted. Han leste ikke så mye aviser, men hver gang bladet Birøkteren kom i posten, satte han seg ned og leste hele, forteller Pernille mens hun leter etter dronninga blant de førti tusen biene i den ene kuben. Dronninga skal merkes med knallgul tusj for å være lettere å finne igjen til våren.

De siste årene har søstrene vært opptatt med studier og jobb i Trondheim. I høst flyttet Astrid til Ålesund, og etter ulykka fulgte Pernille etter. Fremover vil de kombinere studier og jobb med ukentlige turer til Norddal for å se til biene. Søstrene kunne lite om birøkt da de bestemte seg for å overta etter faren.

– Jeg har alltid tenkt at jeg skal overta når han blir gammel. Fremover hadde jeg tenkt å bli med mer i bigården for å lære. Det var avgjørende at det kom to fra Birøkterlaget i begravelsen som sa de kunne hjelpe til med hva som helst, sier Astrid.

Honning fra Norddal

I år søstrene Dale hentet ut 120 kilo honning fra kubene de overtok etter faren.

Foto: Remi Sagen / NRK

2017 har vært et år med mye prøving og feiling, men har gitt mersmak. Fremover planlegger de å gjøre honningen mer til sitt eget produkt, gjennom ny design på etiketten. De håper også å kunne tilby turister å være med i bigården for å hente sin egen honning.

Pernille og Astrid Dale er ferske birøktere

Pernille og Astrid Dale tar med seg farens tilnærming til livet inn i den nye tilværelsen som birøktere. - Det er ikke lov å ikke prøve, sier de.

Foto: Trine Jørgensen Aandahl / NRK

Fortsetter i farens ånd

– Det har vært et hardt, vanskelig, artig og lærerikt år, oppsummerer Astrid.

De to søstrene mener farens tilnærming til livet har gjort det lettere for dem å videreføre deler av livsverket hans.

– Det har ikke vært noe alternativ å ikke få det til. Om ting er vanskelig, så vet jeg at det går bra. Det er den oppdragelsen vi har fått. Det er ikke lov til å være redd for ting og ikke prøve, sier Pernille.

Hva ville det betydd for han at dere har tatt over?

– Jeg tror ikke han ville vært overrasket over at vi har fått det til. Men stolt hadde han vært.