NRK Meny
Normal

Frykter nytt gulltyveri når som helst

– Som bransje er vi på tåhev mentalt og rutinemessig, sier Helge Mjelva – leder i Norsk Gullsmedforbund og eier av Gullsmed Mjelva i Ålesund.

Gullsmed Mjelva

Siden 01.01.2012 har det vært innbrudd av lik karakter både i Åsane, Ørsta, Ålesund, Rygge, Tøyen, Moss, Dalen, Oppdal, Trysil, Skien, Bømlo, Mosjøen, Orkanger Fosen og Førde.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– Vi lever i et såpass åpent samfunn, at nye gullsmedtyveri kan skje når som helst. Mange av dem som gjennomfører disse brekkene er teknisk profesjonelle, og vanskelige å forsvare seg mot, sier Mjelva.

Helge Mjelva

Selv er Helge Mjelva glad for å ha forretningen sin i et kjøpesenter med streng sikkerhet, men historien har vist at selv ikke disse er trygge.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

I likhet med politiet, har han registrert at det nå har skjedd nye gullsmedtyveri både i Trøndelag og Sogn og Fjordane denne uken.

Torsdag gikk Per Martin Bjartan i Sunnmøre politidistrikt ut og advarte mot at Møre og Romsdal kan stå for tur, dersom tyvene velger å komme hit for å gjøre nye brekk.

Bransjen er på tåhev

Mjelva sier bransjen er på tåhev, og skjerper rutinene for å gardere seg mot nye innbrudd.

– En går i seg selv og skjerper både sikringstiltak og rutiner. Man drøfter også dette med medarbeiderne, for vi er klar over at alle kan bli rammet av innbrudd. Som bransje er vi på tåhev mentalt og rutinemessig.

Selv er han glad for å ha forretningen sin i et kjøpesenter med streng sikkerhet, men historien har vist at selv ikke disse er trygge.

Flere av gullsmedtyveriene har siden starten av 2012 blitt utført på lignende måte, der tyvene har skåret seg gjennom veggen og hentet ut verdier uten å fysisk være inne i butikken.

Saken fortsetter under bildet

Hull i veggen

Da gullsmedtyvene brøt seg inn hos Gullsmed Bjørklund på Moa i Ålesund, var det via et hull i veggen fra nabobutikken.

Vil ikke bygge frykt

– Har gullsmedbransjen grunn til å frykte nye brekk, politioverbetjent Per Martin Bjartan?

– Vi vil helst ikke bidra til å bygge opp mer frykt, men det er jo bare å se hva som skjer, sier Bjartan, og viser til bølgen med gulltyveri som nå har blusset opp igjen denne uken.

– Politiet tar selvsagt alle forholdsregler, men det ligger et ansvar på bransjen også. Man er mer utsatt når man har store verdier liggende i butikken, sier Bjartan, og viser til bølgen med bankran på åtti- og nittitallet som forsvant etter at det ikke ble mulig å ta ut kontanter over disk lenger.

– Kun et spørsmål om tid

Per-Martin Bjartan

Politioverbetjent Per Martin Bjartan i Sunnmøre politidistrikt lover at det bare er et spørsmål om tid før de tar gullsmedtyvene.

Foto: Brede Røsjø / NRK

Særlig i høst og i vinter var det svært mange innbrudd på kort tid, både i Ålesund, Ørsta, Bergen og flere andre steder (kart). I vår har det derimot vært stille på gulltyveri-fronten. Helt til nå.

Til tross for flere tyveri av lignende art, har meldingen fra politiet alltid vært det samme – ingen ledetråder.

– Gir det en følelse av maktesløshet at dere ikke klarer å få fatt i innbruddstyvene?

– Nei, det vil jeg ikke si. Dette er vanskelige saker, men vi finner stadig vekk spor. Jeg er trygg på at vi til syvende og sist skal få fatt i tyvene. Det er bare et spørsmål om tid, sier Bjartan.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siden 01.01.2012 har det vært innbrudd i flere gullsmedforretninger i Norge. Disse er Åsane, Ørsta, Ålesund, Rygge, Tøyen, Moss, Dalen, Oppdal, Trysil, Skien, Bømlo, Mosjøen og Orkanger. Ukens tre siste brekk er ikke oppført på dette kartet.

N.B. Bruk en annen nettleser dersom du ikke får opp de røde markeringene på kartet.