Sprengstoffekspert: – Gammel dynamitt er farligst

Sprengstoffekspert Anders Evjen sier sprengstoffet som er på avveie i Kristiansund vil utgjøre en risiko dersom dynamitten er av eldre type.

Sprengstoffområde kristiansund

Alle nødetater rykket ut til Hagelin-området i Kristiansund da bombealarmen gikk onsdag formiddag.

Foto: Roar Halten / NRK

I formiddag fikk NRK fikk melding om at Fv 64 i Møre og Romsdal er stengt i Atlanterhavstunnelen på kommunegrensa mellom Kristiansund og Averøy fordi politiet slo alarm om at 75 kilo med sprengstoff skal være på avveier.

Tre personer mellom 20 og 30 år har blitt pågrepet, mistenkt for å ha stått bak en eksplosjon som skjedde i Hageli-området kl. 23.14 tirsdag kveld. Det er i kjølvannet av denne eksplosjonen at de 75 kiloene med dynamitt skal ha kommet på avveie.

Alle personene skal være kjenninger av politiet. Et området på 250 meters radius ble sperret av og evakuert onsdag formiddag.

Gammel type

NRK har onsdag snakket med sprengstoffekspert Anders Evjen, og han sier den stjålne dynamitten kan være spesielt farlig dersom den er av gammel type.

– Eldre dynamitt er farligst, men dersom den er fersk og fin så skal ikke eksplosjonsfaren være så veldig stor, sier Evjen.

Han forklarer at man først og fremst trenger en tenner – eller rettere sagt en fenghette dersom man skal detonere dynamitt.

– Men selv om man ikke har tenner, kan man selvsagt aldri være hundre prosent sikker på at sprengstoffet ikke vil gå av, sier han.

– Stoler på politiet

Selv om store mengder dynamitt er på avveie i Kristiansund, setter Evjen sin lit til politiet, og tror de vil håndtere situasjonen korrekt.

– Politiet vet hva de driver med, så jeg stoler på at de har situasjonen under kontroll, sier han.

Onsdag formiddag sa politimester Arnstein Nilssen til NRK at de hadde kalt inn bombegruppe med hund fra Oslo. Disse skal blant annet forsikre seg om at det ikke fins mer sprengstoff i Atlanterhavstunnelen, og sikre området.

Sprengningsfare kristiansund

NRK får opplyst at sprengstoffet skal ha blitt funnet ved Balders vei i Kristiansund sentrum – nært åpningen av Atlanterhavstunnelen.

Foto: Google
Sprengstoff KRistiansund
Foto: Eirik Haukenes / NRK