Hopp til innhold

– Fotballglede gjør oss lykkeligere

Moldes seriegull og Aalesunds cupseier gir positiv effekt på folkehelsen, men bare for de som liker fotball.

Den oransje timen

Fotballsupportere blir lykkeligere av oppturer på banen. 15.000 sunnmøringer var samlet under den oransje timen under cupfinehelga i Oslo.

Foto: Terje Reite / NRK

Den store fotballgleden mange i fylket har opplevde den siste tida kan ha stor positiv effekt på folkehelsa.

Fredrik Møller-Christensen

– Slagordet «AaFK gjør noe med deg», er ingen bløff. Fotballglede har en positiv effekt på folkehelsen, sier Fredrik Møller Christensen.

Foto: Tony Hall

– Det er klart at dette gjør noe med oss. Vi blir glad og det skaper samhold i distriktet. Vi ser jo at folk lyser opp, sier Fredrik Møller Christensen, administrerende direktør ved Medi 3 i Ålesund.

Biologiske endringer

Gleden over serie- og cupgull gir en rekke positive reaksjoner i kroppen. Møller Christensen forklarer det som skjer ved hjelp av en kognitiv modell.

– Modellen går ut på at det er tankene som styrer prosessene i kroppen. Tenker vi på noe negativt blir vi stresset og det påvirker biologien. Hjertet går fortere, blodtrykket stiger og muskulaturen strammer seg, sier Møller Christensen.

Glede gir motsatt virkning.

– Om vi opplever noe positivt, utløses naturlige opiater i kroppen som gjør at vi blir mer avslappet, gladere og ser lysere på tilværelsen, sier Møller Christensen.

Kan dempe vinterdepresjoner

Når høstmørke setter inn opplever mange at de blir mer nedstemt enn ellers. Fotballoppturene kan dempe høst- og vinterdepresjonene for supporterne.

– Det er ikke sikkert at dette har noe langsiktig effekt, men en tid fremover vil man tenke på fotballtriumfene med glede slik at man blir gladere, forklarer Møller Christensen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Blå og hvit

En lykkelig moldesupporter feirer seriegullet.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Kan vare lenge

Hvor lenge seiersrusen varer, har sammenheng med hvor lenge fotballtriumfene er tema for den enkelte.

– For folk som tenker mye på dette, vil det ha en langsiktig effekt. Dette er jo et tema som blir tatt opp i sosiale lag så den positive effekten kan vare en stund, sier han.

Ingen effekt for uengasjerte

Men for folk som ikke er interessert i fotball, fører ikke fotballoppturene til noe positiv effekt.

– De tenker de ikke positive tanker rundt fotball. De kan til og med bli irritert over at lagene vinner, og da kan det rett og slett gi motsatt effekt, sier Møller Christensen.

Hvordan påvirker fotballoppturene deg? Skriv gjerne i kommentarfeltet.