– Forsøkte å være en god mor

– Jeg har forsøkt å være en god mor. Men hun ble bare sint når jeg ville hjelpe. Det sa den voldstiltalte moren da hun forklarte seg i Romsdal tingrett. Morens forklaring står i sterk kontrast til datterens forklaring.

Tiltale romsdal tingrett
Foto: Lena Høyberg / NRK

Moren er tiltalt for vold og trusler mot sin datter over en periode på seks år. Den nå 19 år gamle jenta forklarte seg onsdag formiddag for Tingretten.

I retten veksler ikke datteren blikk med moren. Det er en tydelig preget mor som må forklare seg, å svare for datterens påstander om langvarig vold, trakassering og trusler.

Eli Brusdal

Eli Brusdal er dommer i Romsdal tingrett

Foto: Terje Reite / NRK

På spørsmål fra aktor om hun slo datteren svarer moren.

– Jeg har ikke slått, men dyttet henne vekk. Hun begynte å gjemme seg på rommet, og sjule seg, forklarte moren.

– Jeg spurt flere ganger om hvorfor hun gjemte seg på rommet og ikke ville snakke med meg. Hun ble bare sint når jeg ville hjelpe, forklarte moren.

Hun forteller en historie om en datter som stengte seg mer og mer inne på sitt eget rom eller på badet.

På rommet sitt kunne hun sitte timevis utover natten på datamaskinen. Om morgen kunne hun låse seg inne på badet, og være der i opp til to timer, forklarte moren.

– Hun nektet med vennskap med henne, forklarte moren,

Ikke vold

Moren tilbakeviser mange av påstandene fra datteren om vold. På direkte spørsmål fra aktor svarte moren et kontant nei når hun ble spurt om hun noen gang har slått datteren.

– Vi har aldri fått beskjed fra skolen eller andre om at de har sett blåmerker. Jeg har aldri slått henne brutalt, sa moren.

Advokat Tarje Aasen

Advokat Tarje Aasen forsvarer den 40 år gamle kvinnen.

Foto: Øyvind Johan Heggstad / NRK

Moren innrømmer at forholdet kunne være konfliktfylt, og at mye av konfliktene dreide seg om leggetider. Moren likte ikke at hun satt oppe til to og tre om natten. I retten vedgikk moren også at hun hadde sagt til datteren at hun burde gå til psykolog.

I tillegg vedgikk hun at hun hadde truet med å sende datteren ut av Norge og tilbake til hjemlandet. De øvrige påstandene om grov munnbruk, nedsettende karakteristikker og trusler mot datteren avviste moren.

Mistet kontrollen

Moren forteller at hun ved en anledning mistet kontrollen. Datteren hadde slått i veggen og trampet i gulvet. Moren tok seg inn på rommet hennes, og dyttet datteren.

I retten vedgikk moren å ha dyttet datteren fire ganger mellom 2007 og 2009., men at hun aldri hadde slått datteren.

Moren skjønner ikke at datteren kan beskylde henne for det hun gjør. Moren mener at datteren lager historier inne i sitt hode selv.

– Jeg skjønner ikke hvorfor hun beskylder meg for å ha slått henne mange ganger, sa moren.

Stefaren støttet moren

Den tidligere stefaren til 19-åringen fortalte om et samliv med den tiltalte preget av kulturforskjeller og en datter som hadde store utfordringer.

– Moren var glad da datteren kom til Norge. De snakket stort sett bare morsmålet til hverandre, og jeg forsto ikke hva de sa. Men jeg skjønte når de kranglet, sa stefaren.

Mannen fortalte at han hadde et godt forhold til 19-åringen, og at de har kontakt i dag, selv om han er skilt fra moren.

Stefaren støtter langt på veg morens forklaring. Han var borte fra hjemmet i flere uker i strekk i samband med jobb, men forteller at han ikke opplevde forholdet mellom mor og datter som mer turbulent enn hva en kan forvente seg.

– Moren ga uttrykk for at hun ikke alltid nådde frem til datteren. Noen ganger var det bra, og noen ganger var det konfliktfylt.

– Slo hun datteren? spurte aktor.

– En gang var hun litt borti henne, ellers så jeg ikke noe. Men jeg husker lite fra den episoden. Jeg så ikke hva som skjedde, men hørte bråk på kjøkkenet, og så datteren springe opp på rommet, fortale stefaren.

– Jeg så at det var noe galt med jenta. Men dette var over mitt hode da, sa mannen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL