– Føles som å være i en Hollywood-film

Høgskole-direktør Leon Aurdal er i New York, og sier det er uvirkelig å være i byen mens amerikanerne forbereder seg på orkanen "Sandy".

New York akkurat nå

Orkanen Sandy er ventet å feie over New York det neste døgnet.

Foto: May Britt Åkset

Leon Aurdal

Høgskole-direktør Leon Aurdal sier de først fikk vite om orkanen da de satt i drosjen på vei fra flyplassen lørdag.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Det er litt katastrofestemning her borte nå. Alle nyhetssendingene har kontinuerlig dekning av orkanen sin vandring, og beregner når den kommer til å treffe de ulike stedene.

Direktør Leon Aurdal ved Høgskolen i Ålesund kom sist lørdag til New York sammen med sin kone, Eva Vinje Aurdal. Han kan fortelle at det er forholdsvis rolig vær når NRK snakker med han klokken 15.50 norsk tid, men at meteorologene melder om langt verre forhold det kommende døgnet.

– En får litt følelsen av å være i en Hollywood-film, for tv-dekningen gir et ganske dramatisk inntrykk av orkanen, sier Aurdal

– Helt uforberedt

Etter at vi stilte klokken vekk fra sommertid i helgen, er timeforskjellen mellom Norge og New York nå fem timer. Dermed er det i skrivende stund formiddag hos Leon og Eva i verdensmetropolen, og de kan melde om at det fremdeles er mye folk i gatene.

– Men om fem-seks timer er det meldt at orkanen skal slå inn for fullt, og visstnok nå en topp i morgen. Da vil vi nok holde oss innendørs, sier Aurdal.

– Oppholdet ble vel litt annerledes enn først tenkt ja?

– Ja, vi var overhodet ikke forberedt på orkan. Vi fikk først vite om den da vi satt i drosjen på vei fra flyplassen lørdag.

Saken fortsetter under bildet

En kvinne fotograferer bølger som "Sandy" skyller over en vei i Southampton, New York

En kvinne fotograferer bølger som 'Sandy' skyller over en vei i Southampton, New York

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Har tunfisk og kaffe

I Boston sitter Grete Viddal og venter på Sandys ankomst. Hun bor i USA på fast basis, men begge foreldrene er norske.

– Akkurat nå er alle butikkene stappfulle med folk som hamstrer matvarer. Alle universiteter og skoler er stengt, noe som er veldig uvanlig i USA. Vanligvis er alt åpent, også på søndager, sier hun.

– Har du nok mat i hus dersom du må klare deg innendørs i noen dager da?

– Jada, jeg har både kaffe og tunfisk så det holder, sier hun lattermildt.

Ingen krise

Viddal kan melde at folket i Boston er vant med stormer, siden de bor ute på kysten. Likevel – det er ingen tvil i at innbyggerne tar Sandy på alvor.

– De som bor nærmest sjøen har teipet samtlige vinduer og dører. Det verste som kan skje er nok at vi må klare oss uten strøm og internett i noen timer, og det skal vi klare, sier Viddal, som også legger til at hun er fornøyd med informasjonen fra myndighetene og medienes dekning av orkanen.