– Sårbare familier blir kasteballer

Immigrasjonskonsulent i Brussel, Bjarte Vandvik, mener sårbare familier blir kasteballer i et politisk system. Vandvik syns saken om eritreiske familien som har måtte bo på flyplassen i Paris er forkastelig.

Bjarte Vandvik

Bjarte Vandvik mener saken om den eritreiske åttebarnsmoren som for tiden bor på en flyplass illustrerer asylsystemet i Europa.

Foto: Privat

Bjarte Vandvik har tidligere vært generalsekretær i det Europeiske flyktningrådet og i NOAS, og jobber nå som konsulent i Vandvik Consult i Brussel som spesialiserer seg på EU og immigrasjon.

Han mener saken om den eritreiske familien som har måtte bo på flyplassen i Paris er forkastelig.

– Det er dessverre en illustrasjon på systemet i Europa hvor man er veldig motvillige mot å ta imot flyktninger og behandle dem som mennesker, sier Vandvik til NRK.

– Det er en forkastelig situasjon, men ikke den eneste i Europa i dag. Det er andre som opplever tilsvarende. men det er ikke til forsvar for hverken Norge, Frankrike eller EU når det gjelder å behandle flyktninger, sier han.

– Norge må ta grep

Justisminister Anders Anundsen fraskrev seg mandag alt ansvar for den eritreiske familien.

Justisminister Anders Anundsen (Frp)

Justisminister Anders Anundsen mener Norge ikke har noe ansvar for familien på Charles de Gaulle.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Norske styresmakter er ansvarlig for det tilbudet vi gir asylsøkere i Noreg, ikke det tilbudet som blir gitt i Frankrike eller andre Dublin-land. Norge gjør absolutt nok for å sikre at våre asylsøkere får det de skal ha i Norge. Når de returneres etter Dublin-avtalen, så er det landet som tar imot asylsøkerne som er ansvarlige for det tilbudet de får eller ikke får, sa Anundsen.

Vandvik mener norske styresmakter likevel kan ta grep.

– Norge har alltid muligheten til å ta humanitære hensyn. Det står i samme konvensjonen, og de har mulighet for å behandle søknaden for i kategorien for spesielt sårbare grupper.

Han mener at en alenemor med åtte barn kvalifiserer etter den bestemmelsen.

– Noe annet er total ansvarsfraskrivelse. Det siste man skal gjøre er å la en kilt situasjon som dette oppstå slik at en veldig sårbar familie blir kasteballer i et politisk system der ingen vil ta ansvaret, sier han.

Stater spilles opp mot hverandre

Småbarnsfamilie

Simreth Wolbgeber og de åtte barna hennes har hatt Charles de Gaulle-flyplassen i Paris som tilholdssted etter at de ble kastet ut av Norge for to uker siden.

Foto: Liv Berit Gilberg / NRK

Vandvik mener altfor få er bevisst på det politiske spillet rundt asylsøkere i Vest-Europa.

– Å drive politisk stollek med menneskers liv er dessverre noe vi ser mer og mer av. Jeg tror de færreste er oppmerksom på at dette foregår i Vest- Europa og innenfor den Europeiske Unionen, sier han.

Han mener at stater spiller seg opp mot hverandre for å virke som det minst attraktive stedet å komme.

– Den politiske dagsorden er viktigere enn enkeltskjebnene, sier han.

Vandvik mener Dublin-systemet er en stor del av problemet.

– Dublin-systemet er blant de systemene i Europa som fungerer dårligst fordi det er så store forskjeller både på mottak og på ivaretagelse og behandling av asylsøknader.

– I Europa i dag er det ikke mulig å ha et regleverk som bare går på hvilket land man har kommet til først fordi det er andre hensyn som er vel så viktige også de humanitære og medmenneskelige, sier Vandvik.