NRK Meny
Normal

– Er du i tvil, ikke tenn opp bål

Strålende solskinn, høye temperaturer og knusktørr skog gjør skogbrannfaren svært stor akkurat nå. Brannsjefen i Kristiansund ber folk la være å tenne bål i skog og mark.

brannsjef i Kristiansund, Kjell Inge Mathisen.

Brannsjef i Kristiansund, Kjell Inge Mathiesen.

Foto: Roar Strøm

– Det er alle grunn til å være svært oppmerksom nå. Det er tørt langs kysten og gresset tørker veldig fort i vinden selv om det kommer et regnskyll. Før naturen blir skikkelig grønn vil en brann i terrenget spre seg veldig fort sier brannsjef i Kristiansund, Kjell Inge Mathiesen.

I Norge er det generelt bålforbund mellom 15. april og 15. september. Men en oppmykning av regelverket gjør at folk, under visse forutsetninger, kan fyre opp bål når de er på tur.

– Det generelle bålforbundet betyr at det ikke er lov å fyre opp i nærheten av skog og mark, men en kan fyre opp et kaffebål dersom det er klart at det ikke er fare for spredning. Det kan være under et regnfall eller områder med snø i, sier Mathiesen.

Men skulle du være uheldig å starte en brann, må du forberede deg på å ta alt ansvar.

– Uansett hva som skjer, er det den som tenner på bålet som er ansvarlig om det skulle begynne å brenne.

Brannvesenet er klar på at de ikke ønsker at folk skal fyre på hverken bål eller engangsgriller i skog og mark.

– Engangsgrill anser vi som et bål. Det er høy temperatur og lett antennelig. Dersom du lurer på om det er trygt å fyre opp bål, skal du la være. Vil du kose deg med pøler på grillen kan du gjøre dette trygt i fjøresteinene, sier Mathiesen.