– En av de sterkeste orkanene i Norge

Få norske orkaner har blåst sterkere enn Dagmar. Dagmar plasserer seg trolig på «fem-på topp»-listen over orkaner i Norge i nyere tid.

Det har blåst voldsomt. Og de aller sterkeste målingene har kommet på øya Ona i Sandøy kommune på Romsdalskysten.

– Her har det blåst 55,8 meter i sekundet i de sterkeste vindkastene. Dette er en vindhastinghet på 200,9 kilometer i timen. Denne målingen ble gjort i timen frem mot klokken 19.00 søndag kveld, sier verstatistiker Bernt Lie til NRK.

– Ona stoppet plutselig

Hva som skjedde med målingene på Ona deretter vet ingen foreløpig. Målingene tok plutselig slutt. Man trenger kanskje ikke mye fantasi for å kunne tro at den sterke vinden har gjort noe med måleutstyret.

– Plutselig kom det ikke noen målinger fra Ona mer, sier Bernt Lie.

– Helt usedvanlig

Bernt Lie driver det private nettstedet Vær og Vind. Her skriver han at der var målinger også opp i 194,8 km/t. Dette tilsvarer en kategori III-orkan.

Dette er en helt usedvanlig sjeldenhet, skriver Lie på nettstedet.

– Meget sterk orkan

De offisielle utregningene rundt vindhastigheten er ikke kommet ennå. Meteorologer anslår likevel Dagmar til å være blant de fem kraftigste orkanene de siste tretti årene.

– Den kommer trolig blant de fem kraftigste orkanene. Helt sikker kan jeg ikke være før jeg har fått sjekket alle data, sier Harald Abildsnes ved Vervarslinga for Vestlandet til Bergens Tidende.

Siste video/lyd

- Overlever eg dette skal eg lage ein stor støttekonsert til kreftavdelinga. Det sa dirigent Svein Eiksund til legane ved Volda sjukehus etter at han for halvanna år sidan fekk konstatert ein kreftsvulst på 10 centimeter. No er han frisk og har planane klare
 Landets nyeste Pusterom for kreftpasienter opna i Kristiansund i dag. Målet er å gi pasientane eit fristed frå sjukehuset - innanfor sjukehusets veggar.
Vi skal treffe ei jente som har vald å ta utdanning til eit litt uvanleg yrke. Ho er den einaste i vårt fylke i år. Ho e ei ganske tøff jente som trives best ute i det fri.