Krimekspert: – En av de grovere drapssakene i Norge

Skjendingen av liket til avdøde Sami Milhem plasserer Hareid-drapet i det øverste sjiktet av grove drap i Norge, ifølge NRKs krimkommentator Olav Rønneberg.

Politiet ved åstaden

Ni etterforskere fra Kripos og 27 politibetjenter fra Sunnmøre politidistrikt var i sving etter Hareid-drapet i august 2014.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Bare det at likskjendingen er satt opp som et eget tiltalepunkt sier sitt om hvor alvorlig saken er, og dette vil nok øke straffen for den tiltalte. Det er heldigvis ganske sjelden vi hører om likskjending i Norge, og i de tilfellene det har forekommet, så har straffene vært strenge.

Det sier NRKs krimkommentator, Olav Rønneberg om Hareid-drapet, i forkant av rettssaken som starter mandag morgen.

En 23-åring fra Bodø er tiltalt for overlagt drap og likskjending, etter å ha drept og partert Sami Milhem (20) i en leilighet i Hareid i august 2014. Milhem ble gravlagt i Kristiansand.

Rønneberg var selv til stede ved åstedet den påfølgende helgen, og minnes saken som uvanlig.

– Det var en veldig spesiell sak med stort omfang. Det kom ni etterforskere fra Kripos, og det var en sak som gjorde sterkt inntrykk på lokalsamfunnet. Dette er en svært brutal drapssak – faktisk en av de grovere sakene i Norge, sier krimkommentatoren.

– Rus er ikke formildende

Avsperringsteip utanfor huset i Hareid der ein mann vart drepen 8. august

Slik så det ut ved åstedet på Bigset etter drapet i august i fjor.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Til NRK sa tiltaltes forsvarer Johnny Veum for en tid tilbake at hans klient var nedbrutt, sterkt ruset, og at han vil legge alle kortene på bordet når rettssaken starter.

– Hvor formildende er dette for 23-åringen, Rønneberg?

– Rus i seg selv er ikke formildende, det har Høyesterett slått fast. Det at han derimot har tilstått og hjulpet til rask oppklaring av etterforskningen skal han ha strafferabatt for. Deretter må retten vurdere hvor mye rabatt han faktisk skal ha, sett opp imot at man faktisk har med et drap og likskjending å gjøre.

Erfarne journalister

Sami Milhem vart drepen på Bigset i Hareid 8. august 2014

DREPT: Sami Milhem (20) ble drept på Bigset i Hareid.

Foto: Privat

Hareid-ordfører Anders Riise har sagt at han frykter rettssaken vil by på detaljer som kan være rystende for publikum. Han tror rettssaken vil rippe opp i gamle sår.

Rønneberg legger ikke skjul på at det kan komme frem ubehagelige detaljer, men han sier folk kan være trygg på medienes vurderingsevne.

– Jeg tror man skal ha tillit til at redaksjonene velger ut erfarne journalister som velger ut hvilken informasjon de vil bringe videre.

Familien til avdøde bosatte seg i Kristiansand etter drapet. De ankommer Ålesund søndag.

Det er satt av fem dager til rettssaken i Sunnmøre tingrett, og den kan du følge i alle NRKs kanaler.