NRK Meny
Normal

– Eksempelets makt betyr veldig mye mer enn de store diskusjonene

Antall kvinnelige rådmenn har økt kraftig i Møre og Romsdal de siste årene. I 18 av de 36 kommunene er rådmannen kvinne.

Anne Berit Løset

Rådmannen i Stordal, Anne Berit Løset, mener det har stor betydning at kvinnene blir kommunale toppledere

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Tirsdag ble Åse Elin Hole ansatt som rådmann i Stranda kommune. Ordfører Jan Ove Tryggestad (Sp) er ikke overrasket over at antallet kvinnelige rådmenn øker.

– Det er vel kanskje en naturlig utvikling. Nå får vi opp den nye generasjonen med godt utdannede kvinner med erfaring fra ledende stillinger, sier Jan Ove Tryggestad.

Kamp om jobben

Tryggestad kan fortelle at det var om mange om beinet og hard konkurranse om å få jobben som rådmann i Stranda

– Ja, det var veldig rift om å få stillingen. Vi hadde 11 mer eller mindre kvalifiserte søkere der tre var inne til en finalerunde så dette var en jobb som mange hadde lyst på, sier ordføreren i Stranda.

De siste årene har antallet kvinnelige rådmenn økt kraftig i Møre og Romsdal. I løpet av 2015 har Ålesund, Stordal, Halsa og Stranda ansatt en kvinne som toppsjef i kommunen.

Anne Berit Løset ble ansatt som rådmann i Stordal kommune i oktober i år. Her er hun i godt selskap. Stordal har både kvinnelig ordfører, kvinnelig varaordfører, kvinnelig økonomisjef og altså kvinnelig rådmann.

Å være et forbilde for hverandre

Løset som tidligere har vært landsbruksdirektør i Møre og Romsdal, mener det er viktig at kvinnene gjør sitt inntog som kommunale toppledere.

– Jeg tror det betyr veldig mye. Min egen opplevelse av kvinner og likestilling handler jo ikke først og fremst om de store diskusjonene om revolusjon og kvinner som skal frem. Det handler om å se på de damene som før meg har vært villig til å ta ansvar og se at det er mulig. Det handler om å være et forbilde for hverandre og fro de som kommer etter oss, sier Anne Berit Løset.

– Eksempelets makt?

– Eksempelets makt tror jeg betyr mye mer enn de store diskusjonene, sier Anne Berit Løset.