– Et spørsmål om tid før noen blir drept

I amfetaminrus ramponerte mannen vaktrommet på Blå Kors-huset. Den daglige lederen på Blå Kors karakteriserer enkelte narkomane som livsfarlige tikkende bomber.

Ramponert

Spora etter ramponeringen er fortsatt synlige. TV, datautstyr og varmeovner er knust.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

Mannen var rusa på amfetamin, og brukte et brannslukningsapparat til å komme seg gjennom det skuddsikre glasset og inn på vaktrommet. Mest trolig hadde han vrangforestillinger, og ville ta livet av de ansatte.

Knust dør

Døren til vaktrommet er spikret igjen. Her knuste brukeren det skuddsikre vinduet med et brannslukningsapparat.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

Hærverk

Elektronisk utstyr i et teknikkskap ble røsket ut.

Foto: Gunhild Sætre / NRK
– Vi går rundt med en overhengende fare om at det bare er et tidsspørsmål før noen blir drept. Politiet sier selv at de aldri hadde turt å jobbe med så farlige personer, sier daglig leder Frode Hessen til avisa Sunnmørsposten.

De ansatte klarte å rømme ut en bakdør mens rusmisbrukeren ramponerte rommet for flere hundre tusen kroner.

– Livsfarlige personer

Blå Kors startet den nåværende virksomheten sin i Ålesund i 2006. Siden den gang har Blå Kors merket en sterk økning i tallet på aggressive og psykisk ustabile brukere.

Det skal særlig være bruk av rusmiddelet amfetamin i kombinasjon med anabole steroider som øker. I mange tilfeller fører slik misbruk til vrangforestillinger og psykoser.

Det er kun et spørsmål om tid før folk blir drept. Dette er livsfarlige personer som går løs i Ålesund, sier Hessen.

– Må tvangsbehandles

Frode Hessen er kritisk til regelverket, og mener dette er medvirkende til at brukerne blir kasteballer. Rusmisbrukerne kan bli tvunget til psykisk helsevern, men kun for tre dager. Etter tre dager er en amfetaminmisbruker være avruset, og psykosen er dermed borte.

Regelverket i forhold til psykiatrisk helsevern er ikke godt nok. De må få behandling for både rusen og det psykiske. Og er det en gruppe som burde tvangsbehandles, så er det brukerne av amfetamin, sier Frode Hessen til Sunnmørsposten.