NRK Meny
Normal

– Dette er dramatisk for Nordøyvegen

Styrelederen i Nordøyvegen, Bjørn Sandnes, er opprørt over at fylkesrådmannen vil sette vegprosjektet på vent.

Nordøyvegen

NORDØYVEGEN: Fylkesrådmannen vil utsette prosjektet.

Foto: Trond Vestre / NRK

Onsdag presenterte fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik sitt forslag til budsjett og økonomiplan.

Den planlagte Nordøyvegen som skal knytte sammen øyene i Haram og Sandøy med fastlandet, er ett av flere prosjekter som Guttelvik vil utsette. Grunnen er at det er usikkert hvor mye det vil koste samtidig som fylkeksommunens økonomi er svært utfordrende.

Konkret foreslår fylkesrådmannen å sette av planleggingsmidler i 2016, men ikke penger til investeringer de resterende tre årene.

Håper på politikerne

Bjørn Sandnes

Styreleder i Nordøyvegen, Bjørn Sandnes, håper politikerne vil holde fast ved tidligere vedtak

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det er dramatisk for Nordøyvegen dersom fylkestinget skulle gå inn for dette forslaget. Det må jeg si. Men jeg har håp om at fylkespolitikerne nok en gang vil vise vilje til å fart på prosjektet, og nå er vi så nær oppstart på Nordøyvegen som vi noen gang har vært, sier Bjørn Sandnes som selv representerer Høyre i fylkestinget i Møre og Romsdal.

– Frykter du at det glipper?

– Nei, jeg er nødt til å ha et håp om at det ikke gjør det. Da støtter jeg meg til det fylkespolitikerne har hatt som må hele vegen, og jeg håper ikke de har forandret mening, sier Bjørn Sandnes.

Også tidligere har fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik foreslått å utsette Nordøyvegen som har forventet kostnad på rundt tre milliarder. Kostnaden er usikker, og det er en av grunnene til at konsulentene som har laget KS2-rapporten, har sendt prosjektet tilbake til Statens Vegvesen.

Store utfordringer

Ottar Brage Guttelvik

Ottar Brage Guttelvik vil sette Nordøyvegen på vent.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Men i sitt forslag anslår Guttelvik lånekostanden for Møre og Romsdal Fylkeskommune til rundt 1,5 milliarder kroner.

Samtidig påpeker han at fylkeskommunen står overfor store utfordringer med høy lånegjeld, store kostnader på tunnelsikring og fergedrift, et stort etterslep på vegnettet, og et omfattende behov for å oppgradere skolebygg

– Utfordringene som vi har når det gjelder ferger og tunnelsikring, er annerledes enn det vi har hatt tidligere. Dette må tas først før store investeringer kan komme så det blir en vanskelig prioriteringsdebatt for oss alle, sier fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik til NRK.

– Utsettelse vil føre til prisøkning

– Her er det mange utfordringer på mange områder. Vil det gjøre det vanskeligere å få gjennomslag i fylkestinget denne gangen?

– Det kan hende at det vil altså. Men en må være klar over at jo lengre Nordøyvegen blir utsatt jo mindre sannsynlig er det at den blir bygget. For her snakker vi om en prisøkning på bortimot 90 millioner kroner i året så det er klart at Nordøyvegen blir dyrere for hver dag som går, sier Bjørn Sandnes.