Hopp til innhold

– Dette er dirty tricks

Ledelsen i Helse Midt-Norge har luftet et forslag om å endre regelverket for investeringer. Fylkesordføreren i Møre og Romsdal frykter en trøndermobilisering vil få konsekvenser for nytt sykehus.

Molde sykehus

Det kan det bli et nytt sykehus mellom Molde og Kristiansund, men da må sykehuset være det neste Helse Midt-Norge vil satse på.

Foto: Trond Vestre


Nytt sykehus i Møre og Romsdal topper prioriteringslisten til Helse Midt, men et forslag om å endre regelverket, vil gi lokale helseforetak større frihet til å investere dersom de har bygd opp overskudd.

Ledelsen i Helse Midt-Norge har nylig luftet et forslag om å endre regelverket for investeringer.

– Dette er alvorlig. Det jobbes for at helseforetakene selv skal ta opp lån og investere, men hvis sykehusinvesteringen med så enorme store summer ikke er en dugnad for hele Helse Midt-Norge så frykter jeg vi kan bli skviset, sier fylkesordfører i Møre og Romsdal Jon Aasen.

Jon Aasen

Jon Aasen mener Trøndelag driver med dirty tricks.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Vi kan ikke komme i en diskusjon om vi er tjent med sykehus fremfor psykiatribygg eller ikke. Vi har en prioriteringsliste og den må vi stå fast ved, sier Jon Aasen.

Politisk kamp i Trøndelag

Folk i Molde har i flere år ventet på nytt sykehus. Det kan det bli et nytt sykehus mellom Molde og Kristiansund, men da må sykehuset være det neste Helse Midt-Norge vil satse på.

Sykehuset er prioritert på topp, men i Trøndelag foregår det en politisk kamp for nytt psykiatribygg ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Forslaget om å endre regelverket er resultatet av en trøndermobilisering for å skvise det nye sykehuset i Møre og Romsdal, mener Aasen.

– Alle er enig i at St. Olavs ikke komplett før psykiatrien er på plass, men vi har en prioriteringsliste og den sier at før psykiatrien på St. Olavs skal på plass, så skal det bygges et nytt sykehus i Møre og Romsdal. Vi når ikke frem om Helse Midt ikke står sammen, sier Jon Aasen.

– Er du forberedt på at dette kan bli en tøff politisk kamp?

– Det er allerede en politisk kamp. Trondheim Arbeiderparti har allerede støttet denne måten å tenke på. Det gjør de naturligvis fordi de ser at de tjener på det. Mens vi andre som er mer i periferien vil tape på det, sier Jon Aasen.

LES OGSÅ:
Er flau over psykiatrien
Håper på en rask avklaring

– Usolidarisk måte å tenke på

Fylkesordføreren mener det er problematisk at Trøndelag har sterke markante politikere som sitter i regjeringen mens Møre og Romsdal ikke har det.

– Selvsagt er det det. Det er makta som rår. Vi ser tegn på at her ønsker sterke krefter å forandre reglene for å komme lenger frem i køen, sier Jon Aasen.

Fylkesordføreren i Møre og Romsdal tror ikke forslaget som ble luftet under det siste styremøtet om å gi de lokale helseforetakene mer frihet til å investere, kom tilfeldig.

Jon Aasen har tidligere fått en henvendelse fra sin fylkesordførerkollega Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag med likelydende innhold. Dette er en ufin takling mot sykehusplanene i Møre og Romsdal, mener Aasen.

– Det er jo dirty tricks. Her vil en oppnå noe og det oppnår en ikke innenfor dagens regelverk. Da forandrer en regelverket for å oppnå det. Dette er en usolidarisk måte å tenke på, som jeg er helt imot, sier Aasen.

Kan starte begge samtidig

Tore O. Sandvik reagerer sterkt på beskyldningene om å drive skittent spill. Han mener tvert i mot at forslaget om regelendring er til fordel for de som ønsker å få på plass nytt sykehus raskt. Fylkesordføreren i Sør-Trøndelag mener at helseregionen bør kunne starte opp med begge prosjektene samtidig.

– Senker man egenkapitalkravet kan man starte raskere i Møre og Romsdal, men samtidig bør man da bygge nytt akuttbygg på St. Olavs Hospital, sier Sandvik.