Hopp til innhold

– Dette blir for dumt, Navarsete

Stortingsrepresentant Harald Tom Nesvik (Frp) reagerer kraftig på forslaget om å forsterke kvoteringen for å få flere kvinner inn i politikken.

Harald Nesvik (Frp)

Stortingsrepresentant Harald Tom Nesvik (Frp) har ikke sans for forslag om å kvotere kvinner inn i politikken.

Foto: Janne-Marit Myklebust / NRK

I fremtiden kan det bli påbudt å ha annenhver mann og kvinne på norske stemmesedler. 38 prosent av de folkevalgte i landets kommunestyrer er kvinner. Kommunal og regionalminister Liv Signe Navarsete vil se om det er mulig å få til en ordning der annenhver kandidat på listene skal være kvinne eller mann.

– Jeg spør, hva blir det neste? Blir det kvoter for etnisk opprinnelse, kanskje må man tilhøre landbruket for å stille i landbrukskommuner. Dette blir rett og slett for dumt, sier stortingsrepresentant Harald Nesvik (Frp).

Ønsker flere kvinner

Resultatene fra valgene viser at menn får personstemmer i større grad enn kvinner. Navarsete legger også vekt på at mange kvinner i dag heller prioriterer familie og fritid og ser at politikk kan være for tøft.

Liv Signe Navarsete

Liv Signe Navarsete er kommunal- og regionalminister.

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

– Jeg tror det er på tide å diskutere hvordan partienes lister er satt opp. Er det for skeivt fordelt mellom menn og kvinner må vi se på det, sier Navarsete (Sp).

– Mistillit overfor kvinner

Navarsete vil ha dialog med andre partier for å høre hva de mener om saken. Hos Fremskrittspartiet får hun lite gehør.

– Det er en direkte mistillit overfor kvinner at man går inn og gjør dette. Kvinner i dag går inn i politikken ut fra et ønske om å delta, ut fra kompetanse og vi har like mange dyktige kvinner som dyktige menn i politikken, sier Nesvik.

– Forbigår demokratiske prinsipper

Norsk valgstatistikk viser at mange kvinner som kommer inn i politikken ikke velger å fortsette når en periode er over. Det er noe av bakgrunnen for at Navarsete ønsker å se på om noe kan gjøres for å styrke kvinneandelen.

– Dette er et meget dårlig utspill nok en gang fra Navarsete. Hun prøver her å forbigå demokratiske prinsipper. Det er velgerne som skal bestemme og de politiske partiene som nominerer. Da må det være ut fra interesse og kompetanse, og ikke ut fra kjønn eller hudfarge, sier Nesvik.

– Her bommer Navarsete fullstendig. Kjønnene er likestilt i Norge, sier Nesvik.