NRK Meny
Normal

– Det viktigaste er å sjå barna

Ein av landets fremste ekspertar på pedagogikk, professor Peder Haug, er ikkje i tvil om kva som er viktigast for lærane ved skulestart: – Sjå barna!

Peder Haug

Peder Haug er professor i pedagogikk ved Høgskulen i Volda.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Måndag er skulestart for tusentals av elevar i Noreg. I følgje pedagogikkprofessor Peder Haug ved Høgskulen i Volda er det fleire ting som må klaffe for å få ein best mogleg start.

– Samspelet mellom lærar og elev er svært viktig. Det er i dette samspelet at gleda over å vere på skulen, og gleda over å lære, utviklar seg. Viss ein får dette til så går det veldig bra. I motsett fall blir det ikkje kjekt å vere på skulen, seier Haug.

– Kan du gi eit døme på kva som kan skje då?

Disse barna har skolesekkene klare til skolestart

SKULESTART: Måndag 21. august er første skuledag for tusentals barn i Noreg

Foto: Victoria Wilden / NRK

– Når eleven ikkje føler seg sett, eller når eleven kanskje mislikar læraren, så går eleven på skulen med ei dårleg kjensle. Og det er ikkje noko god kjensle når ein skal vere på skulen seks timar kvar dag, fem dagar i veka, 38 veker i året i ti år seier Haug.

Læraren har ansvaret

Peder Haug

PLASSERAR ANSVARET: Peder Haug gir lærarane ansvaret for å få til eit best mogleg læringsmilljø

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Haug seier at det utan tvil lærarane som har ansvaret for å få til eit best mogleg læringsmilljø. For å få til dette treng lærarane hjelp av kollegaer og skuleleiinga på den eine sida, og foreldra på den andre.

– Kva kan foreldra gjere for å bidra til at dette blir best muleg?

– Det viktigaste er å ha ei positiv haldning til skulen og til læraren, og ikkje snakke desse ned. Men vi er klar over at ikkje alt er positivt, og skulen eit ansvar for å prøve å rette opp i dette.

Viktig å sjå barna

Haug seier at 10 prosent av foreldra seier at dei er redde for å ta opp ting med læraren fordi dei fryktar at dette går utover barna. Han seier det er store variasjonar kor flinke skulane er til å takle negative tilbakemeldingar frå foreldra.

– Mange skular er veldig flinke, men vi veit at av og til buttar det imot, og den som får det største problemet er dessverre eleven, seier Haug.

Haug seier at hans beste råd ved skulestart, både til lærarar og foreldre, er å støtte opp om elevane, og å sjå dei.

 • Les meir om skule og skulestart:

  #dusåmeg

  Den gode læreren er først og fremst et medmenneske. For noen barn har det betydd absolutt alt.

  Scroll deg nedover

   Se møtene

   Her møter fem tidligere elever en lærer som var noe helt spesielt i livene deres.

  • Lærerens verste marerittJeg var en drittungeHajrah (20)

  • Havnet alltid i bråkJeg følte meg mislykketMarte (44)

  • Var i ferd med å gi oppHun så det gode i megEven (17)

  • Hadde det vondt på skolenJeg var veldig ensomTherese (22)

  • Fant motivasjon på styrkerommetDet var plass til alleMagnus (31)

  Takk læreren som har betydd mye for deg

  976 personer har takket læreren sin

  • Tusen takk Eug, for at du så meg, og ga meg den hjelpen du kunne da jeg trengte det sårt. Dine fremtidige elever er heldige. Håper alt er bra med deg. -A. B

   -AB

   19-9-2017

  • Takk Stig Helge som så meg og lot meg stille alle mulige spørsmål. Du gjorde naturfag og matte gøy.

   Sofie

   Aurskog-Høland

   18-9-2017

  • Jeg vil få takke Arne Myklebust. Å ha problem med helse+ å være hørselshemmet er i seg selv en utfordring, men Arne er en lærer som så meg og prøvde å gjøre skolehverdagen bedre for meg. Han hjelper de som trenger det..

   Anne-Margrethe Rosenkilde

   Våler i Hedmark

   18-9-2017

  • Grethe Alstad, du betydde enormt for vår klasse på Fygle barneskole. En meget KLOK lærer som så den enkelte. Du ble vår "frøken" og hadde en enorm påvirkningskraft på dine elever i positiv forstand. Du la en grunnmur for god barndom i skolesammenheng. Måtte all barn ha fått oppleve det. Tusen takk!

   Renate S med klassekamerater

   17-9-2017

  • Grethe Alstad, du hadde blikk for den enkelte elev. Du viste omsorg, la til rette for mestring og var flink til å gi ros på de riktige plassene. En meget klok lærer! Du hadde oss på Fygle barneskole. Du var ei "frøken" som berørte en hel klasse. Resultatet ble en klasse med godt samhold.Tusen takk.

   Renate Solstad

   17-9-2017

  • Takk til Kathrine og Halfdan på Alværn ungdomsskole for å ha holdt orden på en klasse med mange og sammensatte behov en gang tidlig på 00-tallet. Dere så oss alle sammen. Jeg husker et veldig godt klassemiljø og en veldig læreglede, på tross av mengden personlige kriser samlet i ett rom.

   Anonym

   Nesodden

   16-9-2017

  • Til min klasseforstander på Lundamo Ungdomsskole. Else-Gulla Ulset er den beste læreren jeg har hatt! Du hadde glimt i øyet, humor og faglig tyngde. Du viste omsorg for oss elevene, satte tydelige krav og tok tak dersom noe ikke var bra. Tusen takk!

   Ingrid

   Melhus

   16-9-2017

  • Takk til Trine på Rosenborg skole. Hun gjorde hverdagen bedre for mange med sin humor og varme. Klappet meg på skuldra når livet buttet i mot. Savner henne mye!

   Halle

   Trondheim

   15-9-2017

  • Tusen takk til Ritha Elin Kjær! Jeg har flyttet mye rundt, og hatt mange lærere, men det er ingen jeg husker så godt som deg. På barneskolen følte jeg meg veldig utenfor. Jeg hadde mange venner, men ble plaga innad og følte meg ensom. Du motiverte meg og hjalp meg kjempemasse.

   Tegne på pulten

   Lenvik

   14-9-2017

  • Tusen takk til Randi Karlsen ved Saltdal VGS. Du hjalp meg utrolig mye gjennom de to siste årene på VGS, da jeg slet med motivasjon og hadde en tung periode. Takk for at du så meg og brydde deg oppriktig om meg og mine resultater. Engelsk var et av mine favorittfag på skolen, takket være deg!

   M

   14-9-2017

  • Tusen takk på vegne av 1959 årgangen på Tvedestrand gymnas til Karl Løhaugen. På 80 års dagen hans for noen år siden sendte jeg forespørsel til de andre om en spleis og fikk masse respons. Matte, kjemi og tidlig datalærer samt klasseforstander. Alltid like energisk og engasjert, dengang og i dag💕

   Anne Grete

   13-9-2017

  • Takk, Erik Edelmann (Valler), SK-læreren i sandaler. Jeg visste nok at jeg skulle bli allmennlærer, men i 2. og 3. klasse fristet sosiologistudier veldig - takket være deg. Du inspirerte med kunnskap og engasjement. Det ble samfunnsfagslærer (med sandaler) av meg, og jeg håper å inspirere som deg!

   Ida Hauknes

   13-9-2017

  • Mia på Apalløkka. Du redder meg hver dag. Det skal jeg fortelle deg en gang.

   Elev

   13-9-2017

  • Takk Evy Severinsen for at du så meg. ❤ takk for at du gjorde hverdagen min bedre.

   Christine

   Søgne

   13-9-2017

  • Tusen Takk til Bjarne Nordgaren som lærte meg at jeg kan hvis jeg vil. Det har fulgt meg hele livet og hjulpet meg når ting går trått.

   Klara Wathne

   Bygland

   13-9-2017

  • Takk Gunn Arnøy på Tastaveden ungdomskole for at du tok fatt i meg og hjalp meg gjennom vanskelige tider når jeg gikk på ungdomsskolen. Du hjalp meg på skolen og såg at ting ikke var så bra hjemme. Du turte å si i fra. Tusen takk Mlb

   MLB

   11-9-2017

  • TUSEN TAKK til mine kontaktlærere Gro Heidi Dramstad og Ole-Jørgen Forfang-Ekeli! Dere var veldig dyktige i fagene dere underviste i, kjempeflinke til å lære bort og ikke minst veldig engasjerte.

   Sara Marie Tobru Martinsen

   11-9-2017

  • Takk til Johanne for den læreren du er. Du så potensialet i meg, og brydde deg litt ekstra. Du ga meg motivasjon til å fullføre når alt var så vanskelig og slitsomt. Det var alltid trygt å komme til deg hvis ting var vanskelig. Igjen takk, takk for at du er du!

   Marie

   Bodø

   9-9-2017

  • Takk til Roar Viggen, klasseforstander, Blussuvoll ung.skole! Du holdt en hånd over meg da andre lærere behandlet meg dårlig. Du så potensialet mitt og var enormt støttende i de tre årene. Har tenkt mye på deg i årene etterpå. En stor takk til deg! Håper du har det bra!

   Takknemlig

   Trondheim

   9-9-2017

  • Tusen takk,Bente Wingerei Stulen på Heistad barneskole.Du ser hvert barn for den de er,og ditt fantastiske vesen treffer barna(og foreldre)rett i hjerte.

   Linus Westrum

   8-9-2017

  • Takk Bjarne Fjelltveit . Du var en fantastisk lærer for meg . Du gjorde meg trygg og du fikk meg til å føle meg viktig😊Takk

   Linda Kristin Methlie

   Bergen

   8-9-2017

  • Jeg vil så gjerne takk min fantastiske lærer som jeg var så heldig å kunne ha i to fag. Eneste gleden jeg hadde det året var de skoletimene jeg hadde med han. Ingen kommer til å forstå hvor mye det betydde for meg. Hadde det ikke vært for han hadde jeg ikke vært der jeg er i dag. Tusen takk!

   Celine

   8-9-2017

  • Takk Annbjørg Gjelstein. Du hadde trua på meg og matematikken. Nå er jeg utdannet sivilingeniør og har en trygg og god jobb. Husker du sa ting som det var; av og til ville du hive meg inn i et skap, låse døra og kaste nøkkelen.

   Beate Alsaker (Fossheim)

   6-9-2017

  • Jeg vil gjerne takke Tom Fredrik Olsen for 3 fantastiske år på Kruseløkka ungdomsskole! Takk for at du så potensialet i meg! Takk for alt du lærte meg! Og tusen takk for at du viste meg hvordan en lærer bør være! Takket være deg er jeg lærer selv i dag og elsker det!

   Aase Cesilie Kilde

   6-9-2017

  • Takk til deg Torgrim Tønsager, for å se alle dine elever i 3 år på ungdomsskolen. Jeg tror at ditt engasjement i 7.klasse rundt temaet selvrespekt, respekt for andre, identitet og selvfølelse gjorde sitt til at jeg på mange måter fant meg selv, og ble tryggere på meg selv og mine medelever. Takk.

   Linda

   Stor-Elvdal

   5-9-2017

  • Takk til Elke ved Katta i Trondheim. En kjempestreng lærer med et hav av omsorg. Du BESTEMTE at jeg skulle gjennomføre da jeg ikke orket mer. Du dro meg gjennom videregående. Takk for at du holdt rundt meg og hvisket at jeg slipper deg aldri. Og jeg ble ferdig! Tenker på deg nesten hver dag. Takk.

   B

   5-9-2017

  • Tusen takk, Torill Meisingset. Du kom inn som en frisk pust som vikar for oss i 6.klasse på Hellerasten skole og var læreren min i to år. På de to årene lærte du meg å se egne evner og egenverdi på en helt ny måte. Jeg fortsatte å skrive på grunn av deg.

   Ingvild

   Oppegård

   3-9-2017

  • Jan Kenneth Deacon, du var og er en jeg kan stole på og føle meg trygg hos. Du hadde og har fremdeles trua på meg, uansett hva jeg finner på ☺ Østmarka skole er heldige som har deg som lærer. Jeg har 19 år på skolebenken bak meg, og kan uten å nøle si, at du har vært den aller beste, tusen takk!!

   Sandra Ochoa

   3-9-2017

  • JAKOB NAADLAND, Sagene Lærerhøgskole- Takk til en god pedagog. Det var mye moro.

   Evelyn J. A.

   2-9-2017

  • Olav Vikse - Du var en sånn lärer!! Takk.

   Cathrine

   Arendal

   1-9-2017

  • Video og tekst

   • Gry Kårstad
   • Even Kjølleberg
   • André Håker
   • Vicky Schaubert
   • Pål Solum
  • Digital historieutvikling

   • Glen Imrie
   • Stian Lund Johansen
  • Prosjektleder

   • Kim Jansson