NRK Meny
Normal

– Det viktigaste er å sjå barna

Ein av landets fremste ekspertar på pedagogikk, professor Peder Haug, er ikkje i tvil om kva som er viktigast for lærane ved skulestart: – Sjå barna!

Peder Haug

Peder Haug er professor i pedagogikk ved Høgskulen i Volda.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Måndag er skulestart for tusentals av elevar i Noreg. I følgje pedagogikkprofessor Peder Haug ved Høgskulen i Volda er det fleire ting som må klaffe for å få ein best mogleg start.

– Samspelet mellom lærar og elev er svært viktig. Det er i dette samspelet at gleda over å vere på skulen, og gleda over å lære, utviklar seg. Viss ein får dette til så går det veldig bra. I motsett fall blir det ikkje kjekt å vere på skulen, seier Haug.

– Kan du gi eit døme på kva som kan skje då?

Disse barna har skolesekkene klare til skolestart

SKULESTART: Måndag 21. august er første skuledag for tusentals barn i Noreg

Foto: Victoria Wilden / NRK

– Når eleven ikkje føler seg sett, eller når eleven kanskje mislikar læraren, så går eleven på skulen med ei dårleg kjensle. Og det er ikkje noko god kjensle når ein skal vere på skulen seks timar kvar dag, fem dagar i veka, 38 veker i året i ti år seier Haug.

Læraren har ansvaret

Peder Haug

PLASSERAR ANSVARET: Peder Haug gir lærarane ansvaret for å få til eit best mogleg læringsmilljø

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Haug seier at det utan tvil lærarane som har ansvaret for å få til eit best mogleg læringsmilljø. For å få til dette treng lærarane hjelp av kollegaer og skuleleiinga på den eine sida, og foreldra på den andre.

– Kva kan foreldra gjere for å bidra til at dette blir best muleg?

– Det viktigaste er å ha ei positiv haldning til skulen og til læraren, og ikkje snakke desse ned. Men vi er klar over at ikkje alt er positivt, og skulen eit ansvar for å prøve å rette opp i dette.

Viktig å sjå barna

Haug seier at 10 prosent av foreldra seier at dei er redde for å ta opp ting med læraren fordi dei fryktar at dette går utover barna. Han seier det er store variasjonar kor flinke skulane er til å takle negative tilbakemeldingar frå foreldra.

– Mange skular er veldig flinke, men vi veit at av og til buttar det imot, og den som får det største problemet er dessverre eleven, seier Haug.

Haug seier at hans beste råd ved skulestart, både til lærarar og foreldre, er å støtte opp om elevane, og å sjå dei.

 • Les meir om skule og skulestart:

  #dusåmeg

  Den gode læreren er først og fremst et medmenneske. For noen barn har det betydd absolutt alt.

  Scroll deg nedover

   Se møtene

   Her møter fem tidligere elever en lærer som var noe helt spesielt i livene deres.

  • Lærerens verste marerittJeg var en drittungeHajrah (20)

  • Havnet alltid i bråkJeg følte meg mislykketMarte (44)

  • Var i ferd med å gi oppHun så det gode i megEven (17)

  • Hadde det vondt på skolenJeg var veldig ensomTherese (22)

  • Fant motivasjon på styrkerommetDet var plass til alleMagnus (31)

  1005 personer har takket læreren sin. Se de rørende hilsenene her:

  • Takk til Anne-Mette Dahl og Magdalene Storsveen ved Åretta Ungdomsskole. Dere så potensialene i meg og ga meg motivasjon til å jobbe hardt. Nå går jeg på videregående å ser hvor mye jeg faktisk vokste på de tre årene. Det har jeg nemlig ikke alltid klart å sett. #dusåmeg.

   Sofie

   10-10-2017

  • Takk til Trude Albertsen som ga meg troen på meg selv og ga næring til drømmene mine. Ordene du sa på barnetrinnet har ført meg til her jeg er nå. Takk til Susanne Forsland og Anne-Guri Storjord som så meg da jeg trengte noen. Takk til Helsesøster Malin ved Bodin Vgs, for alt ❤️

   Martine Skaret

   Bodø

   6-10-2017

  • Jeg hadde ikke vært den samme uten dere. Takk til Marianne Jyde, John Betsi og Bjarne Berg. Takk for at dere så meg - og for at dere ga meg rom til å være den jeg er, med alle mine særegenheter. Dere ga meg stabilitet og trygghet når jeg vaklet. Takk for at dere var litt «mine» når jeg trengte det.

   Hilde

   6-10-2017

  • Knut Skjervold var min klasseforstander og lærer i mange fag på Charlottenlund ungdomskole på 70-takket. Han stilte krav til meg, løftet meg fram, og støttet meg. En god faglig lærer med hjertet på rett sted. Han klarte å skape et fantastisk miljø i klassen vår. Tusen takk! #dusåmeg

   Marit Høiem

   6-10-2017

  • Takk til Sverre Knapstad, tidligere lærer ved Eikefjord barne- og ungdomsskole i Flora Kommune, Sogn og Fjordane. Takket være deg så står jeg selv som lærer i dag. Takk for all inspirasjon og støtte!

   Ruben

   6-10-2017

  • Takk til Marit Strande på Ullerål Barneskole for at du så meg, du så at jeg hadde angst og du tok hånd om meg. Det kommer jeg aldri til å glemme!

   Tina

   6-10-2017

  • Hugo, du får alle elevar til å føle seg som din favorittelev. Du ser alle, og bryr deg oppriktig om vi har det bra, sjølv om du later som du ikkje gjer det haha. Den beste læraren eg har hatt

   Alle elever

   6-10-2017

  • Sverre Edvardsen på Torstad ungdomsskole- takk for at du så meg og alle andre elever du har hatt, som individer. Du heiet på oss alle og husket å si det også. Du gjør en enorm forskjell i ungdommers liv som den fantastiske læreren du er. Evt var om du er pensjonert. Tskk!

   Anita

   6-10-2017

  • Takk Guri Berg ved Kalvskinnet barneskole for at du ga meg den beste starten jeg kunne fått på skolegangen min. Det er ikke tvil om at du var veldig glad i jobben din og at du brydde deg om oss elevene. Du fikk meg til å føle meg sett og du fikk meg til å føle meg trygg. Din omsorg betydde masse!

   Kristin

   6-10-2017

  • HJERTLIG takk til Sigrid D og Erik Tronvoll og Kåre Herrem dåkk har gjort at æ i en alder av snart 30 kan si at æ vart sett på Årlivoll Skole

   Morten Aamot

   Orkdal

   5-10-2017

  • Tusen takk til Rune Johansen ved Marnar Ungdomsskole. Jeg har alltid vært i bakgrunnen og sjeldent blitt sett, men jeg følte du så meg når jeg slet, -og det hjalp meg mye mer enn du tror. I tillegg er og var du en fantastisk god og kreativ lærer

   Anonym

   Marnardal

   5-10-2017

  • Tusen takk Odd Steinmoen ved Oslo Kokk og Stuert /Etterstad Vgs for at du var en så raus og god lærer. Du viste på en god måte at selv om vi var elevene så var vi likesinnede. Ved å vise at du også brydde deg om våres liv, samtidig som du delte ditt liv med oss,oppnådde du en gjensidig respekt.

   Helene Grydeland

   5-10-2017

  • Tusen takk til Sindre Øvrum Haaland! En fantastisk god og engasjert lærer på Lundehaugen Ungdomsskole!

   Kristina Rusdal

   Sandnes

   5-10-2017

  • Takk til Torgeir Thunselle lærer på Drammen gymnas 92 - 95. Du var herlig! Full av tørr humor. Du hadde troa på meg! Takk ♡

   Julie Fosse

   5-10-2017

  • Takk til den inspirerende og modige Hilde Øen på Spetalen B-skole.Jeg fikk gleden av å være med i fremtidens klasserom (1994-2000) da du med ditt engasjement for IKT og internasjonal nettverksbygging gjorde verden mindre og mer tilgjengelig. Du ga meg selvtillit, mot, viktig og riktig kunnskap❤️🙌🏻

   Janne Beck Engebretsen

   5-10-2017

  • Takk Hanne Strømmen! Du var min første lærer, og vi var din første klasse. Du var alltid koselig og jeg har bare gode minner fra de første årene i barneskolen. Håper jeg treffer deg en dag igjen!

   MLE

   Trondheim

   5-10-2017

  • takk anne-karin får avslappande tima med norsk😄

   Beckham

   5-10-2017

  • Takk Silje Sævareid,du betyr mye for oss og for gutten vår Arian:) Takk for at du ser han:)

   Velinda Hille

   5-10-2017

  • Jeg vil takke Knut Svihus for å ha vært en inspirerende lærer. Ikke bare motiverte han meg akademisk i en tid som var utfordrende, han så meg som elev og hjalp å utvikle meg som person. Ofte ser jeg tilbake på timene vi hadde, mestringen eg følte og tenker at Knut fortsatt heier på meg. Takk!

   Ingrid Ravnanger

   5-10-2017

  • En hjertens takk til barneskolelærern min; Jorunn Katarina Sødal. Du var et forbilde for meg og de andre elevene i klassen min. Raus, omsorgsfull, blid og samtidig streng. Starten på skolegangen hadde ikke vært den samme uten deg som min lærer.

   Anonym

   Kristiansand

   5-10-2017

  • Tusen takk til Espen Strømme ved NLA høgskolen! Takk for gode ord og oppmuntringer på grå dager, takk for oppfølgning og medmenneskelighet, takk for at du så meg, takk for at du er en god lærer som gjør så godt du kan for å hjelpe andre. Takk for at du er god i jobben din, og enda litt mer!

   Julie Nilsen

   Kristiansand

   5-10-2017

  • Tusen takk for alt, Petra ❤️

   Linn Therese

   5-10-2017

  • Takk spesielt til mine lærere Johanne Løvoll Smette, Randi Thrane og Kjell Arne Steira. Dokker gjorde alle 3 skolegangen min til en god tid som æ minnes med glede 🤗 Takk for at dokker så mæ 😊

   Kjelfrid Kjølås

   5-10-2017

  • Berit Borgestad i Skien: Hun var fantastisk god med barn. Hun var trygg, dyktig, omsorgsfull, mild, men samtidig bestemt. Hun var flink til å oppmuntre og rose. Drev aldri med forskjellsbehandling, men så hvert enkelt barn. En meget dyktig lærer!

   Christina Grefsrud-Halvorsen

   5-10-2017

  • Tusen takk Jannicke daapan for at du alltid stilte opp, i både motgang og medgang.

   Anonym

   Bamble

   5-10-2017

  • Takk til Lars Greger Granlund ved Elvebakken vgs. Jeg var utrolig skolelei og orket nesten ikke mer siste halvåret av VG3, men du var utrolig ålreit, som kontaktlærer og både om faglig innsats og fravær. Norsk var et fag jeg gledet meg til og en eksamen jeg ikke var nervøs for i det hele tatt.

   Helene Gryting Vokac

   Oslo

   5-10-2017

  • Takk til Christina Wold på Engebråten Ungdomsskole, for at du så meg. Du lot meg utfolde meg gjennom skriving, du så at jeg prøvde i gymmen, og du gjorde samfunnsfag til et av favorittfagene mine. Jeg fikk selvtillit og tro på mine egne evner som forfatter, og en ofte grå skolehverdag ble bedre.

   Helene Gryting Vokac

   5-10-2017

  • Takk til Bodil Bilit Sveen som stilte krav og hadde ambisjoner for de som gikk på en liten ungdomsskole i bygdenorge. Rå dame

   I

   5-10-2017

  • Takk Kristin for at du så meg. Takk Asle for at du så meg.

   Tuva

   5-10-2017

  • Takk, Inger, for at du hørte på historien min, da jeg var langt nede. Du hjalp meg med og ta tak i problemene mine, og åpne meg for andre. Du så det på meg at jeg ikke hadde det bra, og tok tak i problemet. Du er en lærer som betyr mye for meg, og det vil jeg at du skal vite.

   Marie Nestangen

   20-9-2017

  • Video og tekst

   • Gry Kårstad
   • Even Kjølleberg
   • André Håker
   • Vicky Schaubert
   • Pål Solum
  • Digital historieutvikling

   • Glen Imrie
   • Stian Lund Johansen
  • Prosjektleder

   • Kim Jansson