– Det verste vi har opplevd som AaFK-supportere

Aalesund ligger på bunnen av tabellen. Da laget tapte mot Viking forlot flere tilhengere arenaen før kampen var slutt. Supporterne fortviler over mager poengfangst.

Aalesund ligger på bunnen av tabellen. Da laget tapte mot Viking forlot flere tilhengere arenaen før kampen var slutt. Supporterne fortviler over mager poengfangst.

AaFK-supporterne Frode Blindheim og Jostein Hjeldnes er dypt frustrerte etter at Aalesund har havnet helt nederst på tabellen i fotballens gjeveste divisjon i Norge.

I årevis har Aalesunds supportere fått ord på seg på å være blant landets fremste fotballtilhengere. Det er alltid høylytt sang og stor stemning på Aalesunds hjemmekamper. Stormen-tribunen har nærmest vært en attraksjon i seg selv.

Etter 6 spilte kamper ligger Aalesund helt på bunnen av tabellen. Laget har kapret 3 magre poeng etter tre tap, tre uavgjort og ingen seier.

– Dette er helt forferdelig. Dette er noe av det verste jeg har vært med på. Det er rett og slett grusomt, sier Josten Hjeldnes. Han er kjent som sjåfør på bussen som bærer supporterklubben Stormens navn. Hele nasjonen ble kjent med ham gjennom programmet Adils hemmelige dansere tidligere i vår.

– Savner kollektiv kjemping

Hjeldnes beskriver spillere som ikke gidder å kjempe, spillere som slår ut med armene og ikke blør for drakten.

Nå virker det som om de er mest opptatt av seg selv og ikke av den kollektive kjempingen, sier Hjeldnes.

Dagen derpå, etter tapet mot Viking, sitter han i den oransje bussen sin utenfor stadion i Ålesund. Han får full støtte av Frode Blindheim, som også var en av Adils hemmelige dansere.

– Det virker som om de ikke har noen plan med spillet. Det er altfor lite engasjement nå, sier Frode Blindheim.

Aafk

Det ble en lett restitusjonsøkt for Aalesunds-spillerne fredag. Før økten gjennomførte trener Jan Jönsson et timelangt møte med spillerne.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Noe måtte ventileres i dag

Begge to karakteriserer det som har skjedd med AaFK i vår som en kollektiv mental kollaps. Og nettopp dette var et av fokusene til trener Jan Jönsson da han samlet spillerne i garderoben dagen etter nederlaget. Møtet i garderoben ble dobbelt så langt som det bruker å være. Treneren bekrefter at laget hadde en del å lufte ut etter kampen.

Jan Jønsson

AaFK-trener Jan Jönsson hadde et over én times langt møte med spillerne før restitusjonsøkten fredag.

Foto: Alf Jørgen Tyssing / NRK

Vi hadde en del som måtte ventileres. En slik kamp sliter sant nok på musklene. Men dette sliter også i hodene til spillerne. Det som har skjedd nå ligger både i bena og i hodet, sier Jönsson.

Er du enig med supporterne som kaller dette en mental kollaps?

– Det har skjedd noe som handler om både det fysiske og det mentale. Så får vi i de kommende kampene spille med dem som er friske. Da går det både på det fysiske og det mentale, sier Aalesunds-treneren.

– Vil ha spillere som sulter etter seier

Janne Jönsson hevder at flere av spillerne viser stigende form. Han sier han må ta utgangspunkt i de spillerne som er tilgjengelige og friske. Og han føler seg trygg på at han skal klare å sette sammen et lag som skal yte Haugesund god motstand på søndag.

Vi må basere oss på spillere som er sultne. Man kan stille spørsmål om hvor sulten er når poengene ikke triller inn. Og det er nok slik at spillerne føler et press aller mest på hjemmebane. Det kan hende at det vil virke positivt å få en kamp nå tett på den forrige. Og det kan hende det er OK at turen går nettopp til Haugesund, sier Jönsson.

– Nå må de gi alt

Supporterne vi møter utenfor stadion i Ålesund er frustrerte. Og de er ikke nådige mot egne spillere. Bannordene sitter løst. Og selv om de sier at de støtter laget i tykt og tynt, så krever de full innsats av de oransjekledde ute på matta.

Vi støtter laget i tykt og tynt. Men spillerne må stille opp og gi av seg selv. De må gi alt om vi skal støtte laget fullt ut, sier Frode Blindheim.

– Men nå trenger laget en mentor, noen som kan booste spillerne. De må få vite livets realiteter. Å spille for AaFK er ikke som en vanlig kassajobb i en dagligvareforretning. De trenger noen som kan få dem til å våkne, sier Jostein Hjeldnes.

– De får høre det om de ikke gidder

Hjeldnes sier at han som erkesupporter i en situasjon der laget er plassert på bunnen av tabellen MÅ ta rollen som refser. Det nytter ikke bare å hylle egne spillere, sier han.

Spillerne må få vite hva som er realitetene i dette. Vi skal støtte dem viss de gidder å gjøre en jobb. Men de skal jammen få høre det om de ikke gidder, tordner sjåføren på supporterbussen.