NRK Meny
Normal

Tiltalte: – Jeg var veldig fortvilet

Den ene av de to tiltalte foreldrene forteller om en fortvilet familiesituasjon, med sterke konfrontasjoner og kamp i søskenflokken.

Rettssak rettssal molde lagmannsrett tingrett

Her i vitneboksen ved en av rettssalene i Molde forklarte den ene av de to tiltalte foreldrene seg torsdag ettermiddag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Torsdag ettermiddag var det duket for forklaringen til den første av de to foreldrene som er tiltalt for mishandling av sine barn i en kommune i Møre og Romsdal.

Da fortalte faren blant annet om en svært stresset familiesituasjon, med fem unger og et yrke som krevde at han var borte annenhver måned. Dette førte til at moren var alene hjemme med ungene i lange perioder.

– Særlig de to eldste barna var svært ofte i konfrontasjoner med hverandre, flere ganger på fysisk vis. Ofte ble det tredje eldste barnet dratt med i konfliktene, sier faren.

To av barna har ifølge den tiltalte diverse helseproblemer, blant annet ADHD. Adferdsproblemer i hjemmet skal ha forplantet seg til skolehverdagen, og barna skal ofte ha vært tynget av situasjonen.

Ond sirkel

I tur og orden konfronterte aktor Tove Alfarnes Melsæter den tiltalte med voldsbeskyldningene som innebefatter slag, spark og lugging.

Rettssak - Molde tingrett

Etterforsker Kristin Austvik og aktor Tove Alfarnes Melsæter var til stede da dommeravhørene ble avlagt onsdag og torsdag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Faren nekter for å ha utført noen form for mishandling, og sier han på det verste kun har dratt barna i ørene, og nappet dem i nakkehårene.

Faren understreker at han er klar motstander av å ty til disse virkemidlene.

– Jeg har vært veldig fortvilet over alle kranglene, og det hele ble en ond sirkel der jeg skjente på ungene, noe som skapte mer krangling blant barna. Jeg var «arg», men vold mot barn skal uansett ikke forekomme, sier faren.

Den tiltalte sier han raskt sluttet med de fysiske metodene da han innså hvor «såre» ungene ble over disse handlingene.

Faren kan ikke skjønne hvorfor ungene nå hevder at de har blitt mishandlet.

Ba dem «kjøle seg ned»

Et av tiltalepunktene gikk også på at foreldrene skal ha tvunget barna ut i kulden i bare trusen, vinterstid. Dette avviser faren når aktor konfronterer ham med det.

– Det kan hende at jeg har bedt dem om å gå ut og kjøle seg ned, men aldri uten klær. De kan kle på seg og springe rundt huset. At et barn skal sitte halvnaken på en ståltrapp.... slikt kan man fryse fast av. Jeg kjenner ikke igjen denne situasjonen, sier han.

Dette er saken

De to foreldrene er tiltalt i henhold til straffeloven § 219 – skal ifølge tiltalebeslutningen ved Romsdal tingrett ha straffet barna sine på ulike måter i tidsperioden mellom 2011 og april 2012.

Barna - som alle er under 15 år - skal ha opplevd at foreldrene lugget, slo og sparket dem. I tillegg skal foreldrene ha gitt dem ris på baken, og påført dem smerte både ved bruk av hender og andre gjenstander.

Ved minst en anledning skal to av barna også ha blitt tvunget til å stå ute på trappen i bare trusen vinterstid.

Volden skal både ha skjedd enkeltvis mot hvert barn, men også i nærvær av andre søsken. I noen tilfeller skal en av ektefellene ha utøvd vold mot barna i den andre ektemakens nærvær.

Rettssaken – som startet i Romsdal tingrett tirsdag 19. november – skal foregå i åtte dager (t.o.m. 28.11.13). Dommer Oddne Hansen opplyser til NRK at de har reservert rettssalen for én ekstra dag dersom det blir behov for det.

Rettssak Molde lagmannsrett

Aktor Tove Alfarnes Melsæter representerer påtalemyndigheten i den åtte dager lange saken, som går i Romsdal tingrett.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK