Hopp til innhold

NVE setter ned farenivået ved Mannen

RAUMA (NRK): De evakuerte får nå flytte hjem etter at bevegelsene i fjellet er avtagende.

Lars harald Blikra

Sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE opplyser om at det nå er vinter oppe på Mannen.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Tirsdag kveld avsluttet NVE vanntilførselen ned i det rasfarlige partiet i Mannen.

Etter å ha prøvd vanning i nesten et døgn, innså geologene at de bare klarte å opprettholde bevegelsene, de klarte ikke å skape en akselerasjon som ville utløse et skred. Etter at vanntiltaket ble avsluttet har bevegelsene avtatt og ligger onsdag morgen på 5 centimeter i døgnet i den øvre delen.

Fjellet Mannen

Sivilforsvaret vil nå forlate sin post under fjellet og de evakuerte får flytte hjem. Politiet opphever nå også forbudet som gjaldt togtrafikk slik at Rauma-banen kan gjenoppta normal trafikk.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Det er nå en tydelig trend med reduserte hastigheter. Med oppholdsvær og lave temperaturer den neste uka forventes bevegelsene å minke ytterligere. På bakgrunn av dette har NVE satt ned farenivået til gult, opplyser sjefgeolog Lars Harald Blikra.

Oppe på fjellet er det snø og kaldt, og geologene mener de har prøvd det de kan i denne omgangen.

– Det er nok gjort nå, det er vinter, konkluderer Blikra.

Møte med innbyggerne

Ola Kjell Talberg

Ole Kjell Talberg er spesialrådgiver i Rauma kommune.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Kommunen og NVE hadde møte med innbyggerne som bor under fjellet tirsdag kveld der de informerte om situasjonen. NVE sier at de tar hensyn til dem når de nå velger å avslutte. Ole Kjell Talberg i Rauma kommune, sier at situasjonen er en stor påkjenning for de evakuerte.

Dette var den femte gangen de 11 som bor der ble evakuerte fra hjemmene sine. De er nå glade for at de får flytte hjem.

– Det er like trasig hver gang de må flytte ut, og det er like trasig hver gang de må gå og vente på når de kan flytte tilbake. Nå er det sannsynligvis over for i år, men så kommer det en ny høst i 2018, og sannsynligvis vil fjellpartiet dukke opp igjen da.

Talberg sier situasjonen er uholdbar og kommunen vil nå lete etter nye løsninger.

– Men det er helt uvisst hva de løsningene kan bli. Men vi jobber med dette.

Vil vente på større bevegelser før de varsler rødt

Det rasutsatte partiet har flyttet seg mer enn 70 centimeter den siste uka. Det er mer enn det bevegde seg i løpet av hele 2016. Etter at NVE varslet om ekstrem rasfare søndag bevegde fjellet seg 36 centimeter i døgnet før kaldere vær gjorde at bevegelsene minket.

Detaljbilde med ring rundt Veslemannen

Dette er den øvre og den nedre delen i partiet som NVE kaller Veslemannen.

Foto: NVE

Den nedre delen har ikke hatt større bevegelser enn to centimeter på det meste i denne perioden og NVE sier at de har lært mye om hvor viktig den nedre delen er for å holde fjellpartiet på plass.

– Nå stoler vi mer på den nedre delen, så vi vil nok vektlegge bevegelsene der mer enn vi har gjort tidligere, og det kan få betydning for hvor ofte vi varsler rødt, sier geologen.

Er dere skuffet?

– Vi vet at naturen tar sine egne veier og vi må bare prøve å følge med og skjønne hvordan den oppfører seg. Det er vårt utgangspunkt.

Rigger nå ned vanningsanlegget

Arbeid med vanning på Veslemannen

Dette er den største tanken på toppen som tar 20.000 liter vann. Herfra er det slanger ned til to mindre blå tanker som tar 9000 liter hver.

Foto: NVE / NVE

NVE vil nå ta ned de delene av vanningsanlegget på toppen av fjellet som ikke tåler frost. De vet ikke om det blir aktuelt å prøve anlegget igjen. Selv om de har sett at vanningen har hatt effekt, mener de naturen klarer det bedre på egen hånd.

– Vi har ikke tatt noen beslutning. Vi har nok lært at naturen sannsynligvis er bedre enn oss når det gjelder å tilføre vann, sier Blikra.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL