NRK Meny
Normal

– Uroen i moderpartiet er tøff og frustrerende

Nyvalgt leder for Senterungdommen, Erling Laugsand synes bråket rundt halverte medlemstall og en omstridt Liv Signe Navarsete stjeler fokus det som egentlig er viktig – nemlig politikken.

Erling Laugsand

Erling Laugsand fra Averøy er nyvalgt leder i Senterungdommen, og mener blant annet at partiet må slutte å grave seg ned i konflikter.

Foto: Photographer: Ole Graneng

Fredag kunne man lese at antall medlemmer i Senterpartiet (Sp) har blitt halvert fra 30- til 15.000 medlemmer siden år tusenårsskiftet.

Det betyr at Sp denne høsten gjorde sitt dårligste stortingsvalg noensinne, og ledelsen med Liv Signe Navarsete i spissen fikk så ørene flagret da evalueringen av partiets valgkamp ble lagt fram onsdag formiddag.

Navarsete ble blant annet beskyldt for å ha vært fraværende i valgkampen, dårlig forberedt til TV-intervjuer, samt uklar på retningsvalg og hvilken profil partiet skulle ha.

Nå tar nyvalgt leder i Senterungdommen, Erling Laugsand, bladet fra munnen og sier den interne uroen i moderpartiet er svært uheldig.

Bråk stjeler fokus

Liv Signe Navarsete

I onsdagens evalueringsrapport fikk Sp-leder Liv Signe Navarsete sterk kritikk for innsatsen under årets valgkamp.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er frustrerende og ganske tøft. Dessuten er det veldig synd at dette bråket tar fokuset bort fra det som er viktig – nemlig politikken vår, sier Laugsand.

Han understreker at selv om partiet opplever en relativt sterk nedgang i medlemstall, så har Sp fortsatt en viktig politisk rolle å spille.

– Og det har vi særlig nå når vi ser politikken til den nye blå-blå regjeringen, sier han.

Laugsand ser alvorlig på at medlemstallet er halvert, og mener man må snakke mer politikk, istedenfor å grave seg ned i konflikter.

Slik kan situasjonen løses

Laugsand, som opprinnelig kommer fra Averøy i Møre og Romsdal, tok over som leder i Senterungdommen etter at Sandra Borch gikk av på organisasjonens landsmøte den 9. november i år.

Nå har den nyvalgte lederen klare tanker om hva som må til for å få moderpartiet på rett kjøl.

– Jeg tror det er flere ting man må gripe fatt i. For det første må vi finne ut hvilke saker vi ønsker å profilere, og deretter samle oss om disse og jobbe som et lag. Senterparti-politikken må være tydelig for norske velgere.

Godt samarbeid

Til tross for at Sp har mistet mange medlemmer, har ungdomspartiet tvert imot fått flere av disse den siste tiden.

Laugsand sier han føler de har et godt samarbeid med moderpartiet, og ser ellers positivt på sitt nye lederverv.

– Klarer du å ta juleferie i lys av partibråket?

– Det blir nok noe jobbing, men ja, jeg skal nok få senket skuldrene og tatt jul jeg også, sier han.

Sandra Borch og Erling Laugsand

Erling Laugsand tok over som ny leder for Senterungdommen etter Sandra Borch på landsmøtet den 9. november i år.

Foto: Senterungdommen