Hopp til innhold

– Det er ingen på Nordmøre som tar til tårene om Møre og Romsdal forsvinner som eget fylke

Regiondebatten i fylkestinget tirsdag bød på få overraskelser. Et stort flertall ønsker at Møre og Romsdal skal bestå, men flere nordmørspolitikere ser mot Trøndelag.

Runar Vestheim

Runar Vestheim i Nordmørslista understreket sterkt hva som er stemninga på Nordmøre

Foto: Trond Vestre / NRK

Debatten tirsdag kom i kjølvannet av fylkesordfører Jon Aasen sin tale til fylkestinget. Aasen etterlot ingen tvil om hvor han står. Aasen ser ingen grunn til at Møre og Romsdal skal inn i en større region

Lei av festtaler

Men på Nordmøre har det lenge vært en debatt om regiontilhørighet. Den debatten har kommet som følge av sykehusstriden.Sterke krefter jobber for at Nordmøre skal bli en del av en stor trøndelagsregion. Nå er det satt i gang en utredning i regi av regionrådet.

Runar Vestheim i Nordmørslista var krystallklar i sitt innlegg under debatten.

– Vi er lei av festtaler. Ønsker fylkestinget å beholde Nordmøre så må det vise handling, ikke festtaler. Slektskapet til Trøndelag er sterkt. På Nordmøre er det ingen som vil ta til tårene om Møre og Romsdal blir delt, sa Runar Vestheim.

Nyttige idioter

Randi Asbjørnsen og Geir Stenseth

Randi Asbjørnsen (Sml)) og Geir Stenseth (Frp) puster ut etter regiondebatten i fylkestinget.

Foto: Trond Vestre / NRK

Flere av politikerne var sterkt kritiske til tanken om at Møre og Romsdal skal inn i en større region.

– Store regioner vil bringe oss tilbake til middelalderen der vi blir underlagt føydalherrene i Trøndelag eller Bergen, Det beste vil kan gjøre er å holde fylket samlet, sa Frank Sve (Frp).

– Det er bare et heldig utfall av dette, nemlig at Møre og Romsdal består som i dag. Alternativet er at vi blir nyttige idioter i en vestlandsregion eller en trøndelagsregion. Det vil få det såkalte trønderranet til å blekne, sa Geir Stenseth (Frp).

– Vi må være på ballen

Fylkestinget i Møre og Romsdal

Fylkestinget i Møre og Romsdal diskuterte regionreformen tirsdag

Foto: Trond Vestre / NRK

Også Randi Asbjørnsen (Sml) og Anders Riise (H) mente det var en fordel at Møre og Romsdal består som i dag, men åpnet for løsninger sørover.

– Vi bør ha en formening om hvor vi skal gå dersom fylket sprekker. Jeg registrerer at Nordmøre og Romsdal ser mot Trøndelag. Det gjelder ikke for oss på Sunnmøre. På Sunnmøre ser vi mot Vestlandet, og jeg kan se for meg en region fra Romsdalsfjorden til Sognefjorden, sa Randi Asbjørnsen.

– Bestillinga fra fylkestinget var tydelig, men jeg synes den er blitt håndtert på en merkelig måte. Jeg ser ingen grunn til å sprenge Møre og Romsdal, men vi må være på ballen og vi må være mer aktive i debatten enn det vi har vært. Meld dere på, ikke gjør dette til et pliktløp slik det blir skapt et innstrykk av, sa Anders Riise.

– Når Randi Asbjørnsen vil ha en region fra Romsdalsforden til Sognefjorden så må hun være klar over at det er et tilbud som Sogn og Fjordane ikke vil si ja til Sogn og Fjordane har forandret seg veldig de siste 10-15 årene. Kommunikasjonene har knyttet dem nærmere Bergen, svarte fylkesordfører Jon Aasen.

Udokumenterte påstander

Også blant nordmørspolitikerne er det delte meninger om utfallet av regionreformen for Møre og Romsdal..

– Det er ikke riktig at Nordmøre kommer skeivt ut i fylkestinget. Representasjonen er rundt 30 prosent. Jeg mener Nordmøre kommer godt ut av det. Det er trist at det blir spredt udokumenterte påstander, sa Kristin Sørheim (Sp)

– Jeg støtter det utredningsarbeidet som er satt i gang i regi av regionrådet. Heller Midt-Norge enn Vestlandet vil stå seg i de fleste nordmørskommuner. Vi kan ikke se oss blinde på de nåværende grensene, sa Roger Osen (Ap) som også er ordfører i Smøla.