NRK Meny
Normal

Kommuneøkonomien tredje verst i landet

De nye tallene fra fylkesmannen viser at kommuneøkonomien i Møre og Romsdal er tredje dårligst i landet. – Det er bekymringsfullt, sier rådgiver hos fylkesmannen, Martin Gjendem Mortensen.

Martin Gjendem Mortensen

BEKYMRET: Rådgiver hos fylkesmannen, Martin Gjendem Mortensen, er bekymret på vegne av økonomien i fylket. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Vidar Myklebust / Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Statistikk kommuneøkonomi Møre og Romsdal

RESULTAT: Netto driftsresultat for kommunene i Møre og Romsdal siste fem år.

Foto: fylkesmannen.no/SSB

– Jeg kan aldri tenke meg at sunnmøringer bruker mer penger enn de har, mener en av personene spurt på gata.

De ferske tallene fra fylkesmannen i Møre og Romsdal viser imidlertid akkurat det. Flere kommuner i fylket har tatt opp høye lån over tid, og på landsbasis er det bare Østfold og Telemark som kommer dårligere ut økonomisk.

Best stilt står Akershus, Sør-Trøndelag og Vestfold.

I Møre og Romsdal er det Sykkylven- og Ålesund kommune som har det verste netto driftsresultatet de siste fem årene, mens Aukra kommune kommer soleklart best ut. Mye av årsaken til Aukras gode resultat er at de har store inntekter fra eiendomsskatt.

– Eiendomsskatt eller redusere tilbudene

Penger

ILLUSTRASJONSBILDE: En løsning for kommunene i fylket kan være å innføre eiendomsskatt eller kutte i velferdstilbudene.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Senest i fjor ba Sykkylven kommune om hjelp til å få bukt med den dårlige økonomien, de har innført eiendomsskatt, lagt ned skoler og kuttet i eldreomsorgen.

Rådgiver for fylkesmannen i Møre og Romsdal, Martin Gjendem Mortensen, mener at det kan være veien å gå for andre kommuner i en lignende situasjon.

– Årsaken til at kommuneøkonomien er dårlig er at kommunene har hatt for gode ordninger og brukt for mye penger på tjenester til innbyggerne. Det fører til at de økonomiske resultatene blir svekket, sier han.

– Løsningen kan enten være å innføre eller øke eiendomsskatten eller å redusere tilbudene, forteller rådgiveren.

Det er også et av forslagene som blir fremmet på gata i Ålesund.

– Kommunene er muligens for lite flink til å ta skatt på de høye inntektene, det er en måte å betale ned gjelden på, spekulerer en av de gatevandrende.

– Det er noe kommunene må ta tak i

I 2014 ble det investert mest i grunnskole i Møre og Romsdal. Det er et av tilbudene det muligens må kuttes ned på om de økonomiske tidene skal bli lysere.

– Å innføre strukturendringer innenfor barnehage eller skole kan bedre situasjonen eller man kan avvikle andre tilbud, sier Gjendem Mortensen.

Hvor alvorlig er situasjonen?

– Det er bekymringsfullt at kommunene har så dårlig resultat i Møre og Romsdal. Vi ser ikke på det som en krise, men det er noe kommunene må ta tak i.