Hopp til innhold

– Mannskapet forlot flyet uten å hjelpe passasjerene først

Motebloggeren Lene Orvik gledet seg til å få sove på flyet hjem til Ålesund. I stedet brøt det ut full fyr ved cockpiten, passasjerene måtte evakueres og 27 ble sendt til sykehus.

Lene Orvik

Lene Orvik har landet trygt på Vigra ved Ålesund. Hun forteller om en skremmende opplevelse da flyet i Antalya tok fyr.

Foto: Brede Røsjø / NRK

Hjemme i Ålesund forteller moteblogger Lene Orvik om dramatiske minutter da det begynte å brenne i flyet. Hun hevder også at passasjerene måtte hjelpe hverandre, og at mannskapet på flyet forlot maskinen før alle var ute.

– Folk falt på hodet da de i panikk forlot flyet. Personellet på flyet forsvant. Samboeren min var en av de siste som forlot flyet. Han hjalp familier og barn ut på vingen. På slutten var det bare han som var igjen i flyet, forteller Lene Orvik.

Lene Orvik

Lene Orvik driver sin egen blogg, www.leneorvik.no. Her blogger hun fra oppholdet sitt i Tyrkia.

Foto: www.leneorvik.no

– Trodde min siste time var kommet

Flyet skulle ta med seg passasjerer fra Antalya til Trondheim og Vigra. Passasjerene var turister som reiste med selskapet Detur. Flere passasjerer opplevde dødsangst da de så flammene.

– Jeg trodde min siste time var kommet. Jeg hadde rett og slett dødsangst. Det var helt forferdelig, sier Orvik til NRK.

Fly fra Tyrkia begynte å brenne

Her står flyet på flyplassen i Antalya. Panikken bredte seg da røyk og flammer kom til synet fra området ved cockpiten.

Foto: Can Dağlıoğlu

– Måtte ordne opp selv

Daniel Dahl Pedersen forteller at passasjerene måtte hjelpe seg selv, både inne i flyet der det brant, og ute på vingene.

– Vi måtte hjelpe folk ut på vingene. Jeg hoppet også ned, og hjalp de som hoppet etter, sier Daniel Dahl Pedersen. Det var en som hoppet ned rett før meg. Hun brakk benet, forteller han.

– Deilig å være hjemme

Lene Orvik var på ferie i Tyrkia sammen med samboeren og andre fra famlien. I siste bloggposten fra ferien skrev hun om forhåpningen for hjemturen. Turen ble svært annerledes enn det hun hadde tenkt seg.

Ved 13-tiden landet Orvik og resten av passasjerene trygt på Vigra.

– Det er veldig deilig å være tilbake i Norge. Jeg var veldig skeptisk til å sette meg inn i et nytt fly fra det samme selskapet, men vi fant ut at vi ikke hadde noen annen mulighet til å komme oss hjem, forteller Orvik til Adresseavisen.

Detur fly Vigra

Flyet med passasjerene har nå landet på Vigra ved Ålesund.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Aldri vært så redd før

Orvik sier til NRK at de fortsatt er i sjokk, og nesten ikke forstår ennå hva de har vært med på. De er lykkelige over at det har gått bra. Men tanken på at dette kunne ha skjedd i lufta skremmer dem.

Hun har tidligere beskrevet sin flyskrekk. Og opplevelsen i Antalya bedret ikke akkurat på dette.

– Jeg er redd fra før, men jeg hadde litt ekstra angst når jeg måtte fly hjem etter denne hendelsen. Jeg satt på flyet og hørte etter lyder, sier Orvik til avisen.

Tone Østensen

Tone Østensen forteller at hun aldri har vært så redd i hele sitt liv.

Foto: Brede Røsjø / NRK

I reisefølget var også Tone Østensen. Hun forteller om en svært skremmende opplevelse.

– Jeg har aldri før i mitt liv vært så redd. Jeg bare tenkte at vi måtte ut av flyet så fort som mulig. Ellers ville det gå skikkelig galt. Med en gang røken kom reiste vi oss og ropte at vi måtte ut, forteller Østensen til NRK.

– Hadde ikke overlevd om det skjedde i lufta

– De ansatte på flyet prøvde å roe oss ned, og sa at det ikke var noe som skjedde. Men vi så jo både flammene og røyken forteller Østensen i det hun kommer inn i terminalbygningen på Ålesund lufthavn, Vigra.

– Det hadde ikke gått bra om dette hadde skjedd senere. Hadde det skjedd i lufta hadde vi ikke stått her nå. Det hadde ikke gått bra, sier Østensen.

I en pressemelding skriver reiseselskapet Detur at brannårsaken fortsatt er ukjent. Fire passasjerer ønsket ikke å fly hjem med Corendon Airlines. Disse har fått tilbud om å fly hjem med Norwegian. Detur skriver også at de har eget personell på sykehuset i Antalya for å bistå passasjerene som er brakt dit.

Lene Orvik beskriver hva hun tenker i en bloggpost:

Jeg har fått opplevd så mye fint mtp reising dette året, og kunne ikke vært foruten. Men nå kjenner jeg egentlig at jeg bare vil være hjemme og roe meg ned en stund.