– Det blir en knallhard kamp

Nå starter kampen om milliardene som skal til for å få ny tunnel på riksvei 15 over Strynefjellet, med en egen tunnel til Geiranger.

Oppgraderinger for 75 mill. kroner har gjort tunnelene over Strynefjellet trangere.
Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Mandag la Statens Vegvesen frem planene om bedre rassikring av veien over Strynefjellet. I stedet for å forbedre dagens tunneler, vil Vegvesenet at det skal bygges en 16,6 km lang tunnel fra Skåre til Breidalen og at det også bygges en sidetunnel til Geiranger på 7,6 kilometer.

Prislapp 5,4 milliarder kroner

Den lange tunnelen er bereknet å koste 3,6 milliarder kroner, mens ei arm til Opplenskedal ved Geiranger har en prislapp på 1,6 milliader kroner. Stortingsrepresenatnt fra Sogn og Fjordane Høyre, Bjørn Lødemel, sier det blir en tøff kamp å få penger til tunnelene.

Bjørn Lødemel på vegkonferanse i Geiranger

Bjørn Lødemel (H) sier det blir en knallhard kamp om pengene for å få bygd de nye tunnelene

Foto: Asgeir Heimdal Reksnes / NRK

– Det er mange gode prosjekt i hele landet, så det er ikke rart at vi må kjempe, sier han.

Lødemel synes det er spesielt spennende at det planlegges et kryss midt i den lange tunnelen og at det da kan bli mulig å kjøre til Geiranger hele året. Hele Vestlandet vil tjene på en slik løsning,sier Lødemel.

Les også: Håpar på veg over Hardangervidda

Viktig samarbeid

Stryn-ordfører Sven Flo (H) sier planene er et resultat av at de har lyktes med å bygge gode relasjoner mellom de involverte kommunene og ikke minst mellom de tre fylkene Sogn og Fjordane, Oppland og Møre og Romsdal.

Sven Flo

Strynordfører Sven Flo (H) kaller samarbeidet mellom vertskommuene og de tre fylkene for unikt

Foto: Trond Vestre / NRK

– Slik det er nå står vi mye sterkere nasjonalt i kampen om milliarderne, sier Flo.

Dette samarbeidet er en suksess-oppskrift, da kan vi dra veksler på hverandre. Dagen i dag er absolutt et startskudd, nå er det bare å få pengene på bordet og få besluttet og satt i gang arbeidet, sier Stryn-ordføreren.

Katastrofe

Jan Ove Tryggestad

Jan Ove Tryggestad i Stranda mener det vil være en katastrofe om det ikke blir bygd tunnel til Geiranger

Foto: Trond Vestre / NRK

Jan Ove Tryggestad som er senterpartiordfører i Stranda , er begeistret for de nye tunnelplanene. Men har understreker at en ny tunnel over Strynefjellet uten at de kobler på Geiranger, vil være en katastrofe.

– Det er ikke bare fordi vi tenker på reiselivet , det beredskapsmessige er minst like viktig, sier Tryggestad